TKO SU MLADI PILOTI POGINULI U JUČERAŠNJEM PADU VOJNOG AVIONA? Kolega: / 'Nevjerojatno što ti je život. Prije samog letenja bili smo na ručku'

'Danas sam imao čast biti na letačkom ručku s kolegom Markom, prije samog letenja. Nevjerojatno što ti je život'

8.5.2020.
8:19
Dino Stanin/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što su jučer u tragičnoj nesreći pada školskog aviona ZLIN u Biljanjima Donjim kraj Zadra poginuli pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, satnik Denis Smajo je na Facebooku napisao kako je prije samog kobnog leta imao priliku biti s Markom na "letačkom ručku".

"Danas sam imao čast biti na letačkom ručku s kolegom Markom, prije samog letenja. Nevjerojatno što ti je život. Toliko godina ništa, i onda sad u ovoj godini već četvorica kolega kojih više nema. Zapitaš se je li to moguće i zapitaš se zašto? Ovo je životni poziv koji sa sobom jednostavno nosi velike rizike posla, i to valjda tako mora biti. Izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji mojih dvojice kolega", napisao je Smajo na Facebooku

SRUŠIO SE VOJNI ŠKOLSKI ZRAKOPLOV U BLIZINI ZADRA, DVIJE OSOBE POGINULE: ‘Eksplodirao je, u njemu su bili instruktor i kadet’

Ljubav prema domovini

"Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo je za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije", govorio je Marko Novković (31) prošle godine, nakon što je postao novi član akrobatske grupe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva "Krila oluje".. Rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Godine 2013. postao je inženjer aeronautike i živio u Zadru.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su sućut obitelji poginulih pripadnika Hrvatske vojske. "Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv, istaknuto je.

Novković je letačku obuku završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku koja se odvijala po Programu obuke vojnih pilota "Krila oluje". Bio je nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M S 800 sati leta i službeni komentator grupe u sezoni 2018. "Čast mi je letjeti u sjajnom timu 'Krila oluje' i spremno ulazim u novi izazov, dati sve od sebe kako bih opravdao povjerenje i pridonio novim uspjesima", rekao je prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali