TUŽNA SPLITSKA PRIČA

TEŠKO OBOLJELA U BICI ZA STAN: Nakon smrti supruga, Mirjana s kćerima i unucima mora na ulicu

Mirjana Penović, uz bitku s tumorom na mozgu, nakon suprugove smrti mora se boriti i za stan dodijeljen od Grada Splita. U njemu sada živi s dvije nezaposlene kćeri i četvero unuka.

Nakon smrti supruga u srpnju Mirjana Penović (64), njena djeca i unuci mogli bi se naći na ulici. Naime, od 2009. živjeli su u gradskom stanu na Dragovodama u Splitu kao socijalni slučajevi, međutim sada kada joj je suprug Zdravko, teški invalid bez obje noge, preminuo morat će van. Tako umjesto da žaluje i razmišlja o tome kako će platiti pogreb, Mirjana mora obilaziti i gradske ustanove kako bi riješila problem stana, piše Slobodna Dalmacija.

Dijagnosticiran joj tumor na mozgu

 

U socijalu je Mirjaninu obitelj odvela teška bolest i besparica. Dok je njen suprug bio zdrav i radio u Jadroliniji, a i ona povremeno radila, živjeli su skromno kao podstanari. Sve je krenulo nizbrdo kad se on razbolio. Prvo su se, tvrdi Mirjana, povlačili po raznim “rupama”, a onda im je Grad dodijelio stan u Dragovodama. Ondje su živjeli ona, suprug i jedna kćer, a kada su i druga kćer i suprug ostali bez posla i oni su se s djecom doselili.

Sve to nije bilo dovoljno, pa je i Mirjani lani dijagnosticiran tumor na mozgu pa je morala na liječenje u Zagreb. “Do suprugove smrti živjeli smo od 1500 kuna invalidske mirovine, od čega je trećina odlazila na kredit, a nas dvoje smo primali i po 500 kuna za tuđu pomoć i njegu. Gotovo sav taj novac ostavili bismo u ljekarni i nekako spajali kraj s krajem”, priča Mirjana koja sad strahuje da će iz stana morati van jer su joj ga dodijelili na temelju suprugovog invaliditeta.

Stan dobili njih troje, a sad su s njom i druga kćer i njena djeca

 

Kako su stan dobili kao tročlana obitelj, sada Banovina tvrdi da imaju i viška kvadrata. “Istina je da su se naši životni uvjeti promijenili, ali nagore. Ostala sam bez supruga, mirovina će nam sada biti i manja, a još mi se doselila kći s unucima. Uza sve to, starija sam i bolesnija nego što sam bila kada smo dobili ovaj stan…Ali meni se sve čini da je netko bacio oko na naš stan, jer zašto bi u suprotnom mojoj kćeri odbijali zahtjev za prijavom prebivališta”, strepi Mirjana.

Od kada je Mirjani dodijeljen stan lista socijalnih obitelji koje ga očekuju se produljila, ali socijalni stanovi u Splitu više nisu dodjeljivani. O gradnji i dodjeljivanju novih se ne govori. Iz Grada zasad Slobodnoj Dalmaciji nisu odgovorili ni na upit o Mirjaninoj situaciji.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Povratak na Net.hr