ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM? IDEMO I DO 40 °C... / Meteorologinja: 'Neuobičajeno je da su temperature toliko više od prosjeka'; Ovo je tek prvi toplinski val?

Dok UN upozorava na dugoročne posljedice klimatskih promjena, u Hrvatskoj bi temperature mogle doseći 40 °C

23.6.2021.
9:09
Emica Elvedji/Pixsell

Nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta ... Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti klimatskim promjenama kada djeca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i ranije, upozorava UN-ov izvještaj do kojeg je došao AFP. Nacrt izvješća koje su napisale stotine znanstvenika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC), mjerodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promijene svoju sudbinu trenutnim i drastičnim mjerama.

Sveobuhvatno izvješće o procjeni od 4000 stranica, mnogo je alarmantnije od prethodnog iz 2014. Iako se njezini glavni zaključci neće promijeniti, službeno će biti objavljeno tek u veljači 2022., nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica. Bez obzira na stopu smanjenja emisije stakleničkih plinova, razorni učinci zagrijavanja na prirodu i čovječanstvo koje o tome ovisi ubrzat će i postat će bolno opipljivi i prije 2050. godine.

"Život na Zemlji može se oporaviti od velikih klimatskih promjena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosustava", napominje tehnički sažetak na 137 stranica.

Spuštanje prihvatljivog praga

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrijavanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine svijet se obvezao ograničiti globalno zatopljenje "znatno ispod 2°C",  a nastoji se ograničiti do 1,5 °C porasta temperature. Od sada, IPCC procjenjuje da bi prekoračenje + 1,5 °C već moglo dovesti "postupno, do ozbiljnih posljedica, a ponekad i nepovratno".

"Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše djece i naših unuka nego na naš", tvrdi IPCC. Klima se već promijenila. Iako je porast prosječnih temperatura od sredine 19. stoljeća dosegao 1,1 °C, učinci su ozbiljni i bit će sve snažniji, čak i ako se smanje emisije CO2.

Za neke životinje i biljne sorte može biti čak i prekasno. "Čak i na + 1,5 °C, životni uvjeti promijenit će se izvan mogućnosti prilagodbe određenih organizama", podvlači se u izvješću. Poljoprivreda, uzgoj, ribarstvo... "U svim sustavima proizvodnje hrane povećavaju se nagli gubici," stoji u izvještaju, ukazujući na klimatske opasnosti kao "glavni pokretač".

Međutim, čovječanstvo u ovoj fazi nije naoružano kako bi se suočilo sa izvjesnim pogoršanjem situacije. "Trenutne razine prilagodbe bit će nedovoljne kako bi odgovorile na buduće klimatske rizike", upozorava IPCC.

Glad i siromaštvo

Čak i ograničavajući porast na 2 °C, 80 milijuna ljudi više će ogladnjeti do 2050. godine, 130 milijuna moglo bi pasti u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine milijuna stanovnika obalnih gradova bit će ugroženi češćim  poplavama uzrokovanim porastom razine mora, što će zauzvrat dovesti do značajnih migracija.

Na porast od 1,5 °C, u gradovima će 350 milijuna dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 milijuna na + 2 °C. U tekstu se također naglašava opasnost od kaskadnih učinaka. Neke regije (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Srednja Kina) mogle bi pogoditi tri ili četiri istodobne vremenske nepogode ili čak i više: vrućina, suša, ciklona, ​​požari, poplave, bolesti koje prenose komarci...

A također moramo uzeti u obzir pojačane učinke drugih ljudskih aktivnosti štetnih za planet, napominje izvještaj: uništavanje staništa, prekomjerno iskorištavanje resursa, zagađenje, širenje bolesti ... Zbog toga je "svaki djelić stupnja važan", inzistira na IPCC-u.

Unatoč svojim alarmantnim zaključcima, izvještaj pruža notu nade. Čovječanstvo još uvijek može usmjeriti svoju sudbinu prema boljoj budućnosti. "Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim razinama: pojedinci, zajednice, tvrtke, institucije i vlada," tvrdi se u izvješću. "Moramo redefinirati svoj način života i potrošnju."

Toplinski val u Hrvatskoj

Kao primjer onoga o čemu se govori u UN-ovu izvješću može poslužiti i prvi ovogodišnji toplinski val u Hrvatskoj koji traje već nekoliko dana. Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperature bi u četvrtak mogle doseći 40 stupnjeva.

"U većem dijelu zemlje vrhunac će biti dosegnut tijekom sutrašnjeg dana, u četvrtak, no dijelovi zemlje još će svakako u petak imati barem umjerenu opasnost od toplinskog vala, koji može djelovati na zdravlje, dok se, mogli bismo reći, veće popuštanje vrućina očekuje tijekom vikenda. To se posebno odnosi na unutrašnjost. No treba naglasiti da će i u dane vikenda i dalje u većini krajeva biti vruće, posebno se to odnosi na Jadran, predjele i unutrašnjost Dalmacije, no ipak, temperatura zraka bit će za, mogli bismo reći, tri do četiri, ponegdje u ovim kopnenim predjelima i pet stupnjeva niža od ovih vrijednosti koje ćemo mjeriti danas i sutra", rekla je meteorologinja Tanja Renko u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog.

Dodala je da su i noćne temperature, napose na Jadranu, u posljednje vrijeme visoke. Tako se često mjeri 20, a ponegdje i 25 stupnjeva u ranim jutarnjim satima. No, danju je na moru svježije nego na kopnu zbog povjetarca s mora. "Bit će toplih noći još i dalje, svakako zbog toga što se već i samo more ugrijalo", dodala je.

Meteorologinja ističe da vrući dani u lipnju nisu rijetki, ali i da je istovremeno neuobičajeno da su vrijednosti najviših dnevnih temperatura toliko više od prosjeka. Istaknula je da se s velikom sigurnošću već sad može reći da će ovo ljeto biti toplije od prosjeka, a nije isključila ni mogućnost pojave novih toplinskih valova, iako je nemoguće prognozirati njihov broj i jačinu.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali