Dio studenata gubi besplatno zdravstveno osiguranje

Novim zakonskim odredbama od 1. srpnja ukinuto je pravo koje su do sada studenti ostvarivali putem visokoškolske ustanove.

22.8.2013.
7:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju od sada će studenti s navršenih 26 godina sami morati snositi troškove obaveznog zdravstvenog osiguranja što na godišnjoj razini iznosi trošak od četiri tisuće kuna. Na mjesečnoj će pak razini za studente starije od 26 godina ta nova zakonska odredba značiti dodatno izdvajanje u iznosu od 390 kuna.

Obavijesti HZZO-a

Nezadovoljni studenti, na čije su kućne adrese počele stizati obavijesti HZZO-a o novim pravilima zdravstvenog osiguranja.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Sven Pal ovakvu zakonsku odredbu u razgovoru za Novi list ocijenio je apsurdnom.

"Redovitim studentima bez obzira koliko imaju godina moraju biti zajamčena osnovna studentska prava. Nevažno je s koliko je godina netko krenuo na studij, bitno je samo da ima status redovitog studenta. Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta.

S 1. srpnjem prema novom Zakonu to postaje nemoguće. Naime, sada će studenti od 18. do 26. godine pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivati samostalno s potvrdom fakulteta, a ne više putem člana obitelji, dok će oni stariji od 26 godina to osiguranje morati sami plaćati. Alternativa im je bračna zajednica, jer nakon 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje moći će ostvariti samo putem bračnog partnera", kaže Pal.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali