Novi zakon na posljednjoj provjeri – jao neplatišama

Već i sama najava objave imena poduzeća, obrtnika i građana koji državi, zajedno s kamatama, duguju više od 51 milijardu kuna poreza, dovela je navodno do naglog poboljšanja u punjenju proračuna. A novi je zakon trenutno na posljednjoj provjeri.

Vlada danas ipak neće, iako je tako bilo najavljeno, predložiti izmjene Općeg poreznog zakona, što bi omogućilo objavu imena poreznih dužnika. Zakon će na Vladu, tvrde u Banskim dvorima, gotovo sigurno sljedeći tjedan jer mora proći posljednju provjeru Ministarstva vanjskih poslova, koje će utvrditi jesu li predložene promjene u skladu sa zakonodavstvom EU. Na jednoj od prvih sjednica sadašnje Vlade, kritizirajući prvog potpredsjednika Radimira Čačića, koji je na Vladi branio promjene stečajnog zakona, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zatražila je od svih ministara da više ne predlažu zakone prije nego što prođu njezinu kontrolu.

Ministar financija Slavko Linić tako je s Općim poreznim zakonom u kojem se predlaže ukidanje obveze čuvanja porezne tajne za dužnike na posljednjoj provjeri i u Vladi tvrde da će zakon poslati u Sabor sljedeći tjedan, te da neće odustati od objave imena poreznih dužnika.

Ako Vesna Pusić u prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona ne pronađe odredbe koje bi bile suprotne europskima, Vlada će objavom dužnika odraditi tek dio planiranog posla na boljoj naplati poreza.

Priprema se sustav poreznih blagajni

Puno veći projekt priprema se za sljedeću godinu, a riječ je o uvođenju fiskalnih blagajni u one tvrtke i obrte koji posluju s gotovinom, u ugostiteljske objekte, trgovine, frizerske salone, pa čak i odvjetničke urede. Preko tih blagajni koje bi trebao imati primjerice svaki kafić ili restoran u Hrvatskoj, Porezna uprava pratila bi naplatu svakog računa i više ne bi bile moguće intervencije u blagajnu kojima se uspijevalo prikriti dnevni promet. Blagajne bi mogli otvarati samo ovlašteni poreznici, a podaci bi se dnevno slijevali u jedinstvenu bazu podataka u Poreznu upravu.

Ministarstvo financija već radi na pripremi zakona kojim bi se uvele porezne blagajne, a sustav bi mogao zaživjeti u praksi početkom sljedeće godine. Tada će početi i naplata poreza od deset posto u ugostiteljstvu za hranu, bezalkoholno piće, vino i pivo, piše Novi list.

Sustav poreznih blagajni koji planira uvesti Hrvatska već imaju zemlje poput Italije, Švedske, ali i susjedne BiH i Srbije. Porezne blagajne u tim zemljama uvedene su u tvrtke s godišnjim prihodom do 35 milijuna eura, odnosno s prihodima višim od 260 milijuna kuna, jer je kod njih porezni nadzor, pokazalo se, i bez blagajni puno efikasniji.

Povratak na Net.hr