Danas su se u Hrvatskoj krenule izdavati 'COVID-putovnice', odnosno, digitalne zelene potvrde, i to preko sustava e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska granica država na razini EU-a i onih s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, digitalne potvrde moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Kako potvrda funkcionira?

Potvrda sadrži QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

U sustavu e-Građani prvo je potrebno podnijeti zahtjev, odnosno, potrebno je unijeti svoj OIB i adresu elektroničke pošte na koju će stići potvrda.

Sustavu se pristupa uobičajeno (vjerodajnicama razine 2 - značajne razine sigurnosti ili vjerodajnicama razine 3 - visoke razine sigurnosti) te nije potrebno predočiti dodatne podatke i dokumentaciju. 

Nakon toga se kreira zahtjev čiji status možete pratiti u sustavu eGrađani. Također, potvrda će vam doći i na adresu elektroničke pošte koju ste naveli pa je i tamo možete vidjeti, naravno, ako zadovoljavate kriterije za izdavanje covid-putovnice. Za dolazak potvrde treba oko pola sata.

Tri vrste potvrda

Potvrda koju građani preuzimaju putem tog portala može se spremiti na računalo, odnosno mobitel ili poslati putem elektroničke pošte na e-mail adresu, a može se i isprintati. Takva potvrda zatim se može predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

Postoje tri vrste potvrde - potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju (NAAT / RT-PCR test ili brzi antigenski test) i potvrda o preboljenju bolesti COVID-19. Naveden je i točan datum cijepljenja, testiranja ili preboljenja te do kada vrijedi digitalna zelena potvrda.