PET HLADNIH GODINA

STIER PUTUJE U MOSKVU: Bit će to prvi službeni hrvatsko-ruski susret na visokoj razini nakon 2012. godine

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier potkraj svibnja će otići u Moskvu u službeni posjet ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

Kako doznaje Večernji list iz diplomatskih izvora, susret Stiera i Lavrova dogodit će se oko 25. svibnja, kada će biti obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Rusije.

RUSKI VELEPOSLANIK PORUČIO TODORIĆU: ‘Dali smo vam puno kredita, ali više ne planiramo pomagati Agrokoru!’

Sedam godina od posljednjeg ‘pravog’ susreta

Bit će to ujedno prvi službeni susret ministara vanjskih poslova Hrvatske i Rusije od 2012. godine. Tada, prije pet godina, Lavrov se sastao s bivšom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, i to na marginama UN-ove Opće skupštine.

Kad je riječ o sastancima na najvišoj razini, piše Večernji list, situacija je još lošija. Jedini susret na razini premijera dogodio se 2010. godine kada se Jadranka Kosor u Moskvi susrela s tadašnjim premijerom, a današnjim predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

RUSKI VELEPOSLANIK OPET PRITIŠĆE HRVATSKU: ’90-ih smo vas naoružali, a neplaćeni S-300 dali ste Amerikancima’

Dvije godine bez veleposlanika u Moskvi

Iste godine i tadašnji se predsjednik Ivo Josipović susreo s ondašnjim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim.

Riječ je o svojevrsnoj paralizi bilateralnih odnosa i stanci u komunikaciji kakvu s Rusijom nije imala niti jedna država članica Europske unije. Uostalom, Hrvatska je nedavno, nakon dvije godine, imenovala novog veleposlanika u Ruskoj Federaciji, a odnosi dviju zemlaja opterećeni su mnogim stvarima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr