PROPALE I KAMATE

SRAMOTAN POTEZ OREŠKOVIĆEVE VLADE: Za samo 10 dana propala uredba kojom su mogli zarađivati milijune

Ovom je uredbom Vlada u državni proračun pokupila sa sudskih računa novac koji je prvotno namijenila pravosudnim tijelima.

Iako na samom svom kraju i bez punih ovlasti Vlada Tihomira Oreškovića na telefonskoj sjednici održanoj 21. rujna donijela je uredbu koja je vrijedila svega 10 dana – do 1. listopada.

Uredba usvojena na telefonskoj sjednici

Riječ je o Uredbi o korištenju novčanih sredstava koja se vode na posebnom računu suda čiji je prijedlog stigao iz Ministarstva pravosuđa, te je čak formalno bila u javnoj raspravi nekoliko dana. Na telefonskoj sjednici Vlada ju je 21. rujna prihvatila, a isti dan objavljena je i u Narodnim novinama, te je na snagu stupila dan nakon te objave.

OTKRIVAMO: Evo koliko je država zaradila na jamčevinama okrivljenih u sudskim procesima

Uredba je predviđala mogućnost oročavanja sredstava na sudskim računima, te korištenja tog novca za financiranje potreba pravosudnih tijela. Naime, sudovi su vještacima i odvjetnicima koji po službenoj dužnosti zastupaju okrivljenike dužni milijunske iznose. Na početku mandata, ministar pravosuđa Ante Šprlje ustvrdio je kako taj dug iznosi oko 40 milijuna kuna.

Da je Uredba donesena u normalnim okolnostima sudovi bi imali mogućnost oročavati značajne iznose. Naime, samo na računu Županijskog suda u Zagrebu do prije mjesec dana bilo je 50-ak milijuna kuna, pa bi na taj iznos i kamate bili značajne. Najveći iznosi koji se polažu na sudske račune su milijunske jamčevine, poput onih braće Zdravka i Zorana Mamića i drugih okrivljenika koji su platili izdašne iznose ne bi li rasplet sudskih procesa čekali na slobodi.

Očekivani prihod

Od kamata na sredstva uplaćena na posebne račune sudova očekivao se godišnji prihod od oko sedam milijuna kuna, potvrđeno nam je iz Ministarstva pravosuđa, no kako je Uredba već prestala vrijediti novac na sudskim računima ponovno se neće moći koristiti. Doduše, viškovi koji zaostanu iz sudskih procesa, ako im ne bude poznat vlasnik nakon proteka dvije godine prebacit će se u državni proračun. To propisuje u lipnju ove godine donijeti Pravilnik o financijsko-materijalnom poslovanju sudova sa strankama.

Budući da je Uredbom bilo propisano da se sva sredstva koja nisu potrebna za sudske postupke u roku od tri dana od njena stupanja na snagu prebace u Državni proračun, to je i učinjeno. Potvrđeno nam je da je do 29. rujna u državnoj blagajni završio 81 milijun kuna.

Drugi propisi

Uredba je prestala vrijediti jer je Zakon o ovlasti Vlade RH, na osnovu kojeg je Uredba i donesena, prestao vrijediti 1. listopada ove godine. Vrijedio je godinu dana. Iz Ministarstva pravosuđa najavljuju da će korištenje i oročavanje sredstava na sudskim računima ubuduće “regulirati drugim propisima”. Nisu nam odogovorili kojima.

NA SUDSKIM RAČUNIMA NETAKNUTI LEŽE DESECI MILIJUNA KUNA: Država je odlučila zaraditi na njima…

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr