OČI U OČI S UBOJICOM / 'Satima sam u zatvoru razgovarala sa Zavadlavom. Osigurali su mi prostoriju u kojoj sam bila sama s njim. I ne, nije bio vezan'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Marinić Kragić na pitanje što ju je potaknulo da radi film koji je inspiriran slučajem Zavadlav, kazala je da je to reakcija društva na trostruko ubojstvo koja je ogolila duboku frustraciju i manjak povjerenja građana prema institucijama i represivnom aparatu

23.2.2023.
23:10
Miroslav Lelas/PIXSELL
Play logo

Splićanka Ivana Marinić Kragić , redateljica, producentica i snimateljica, u procesu je snimanja dva filma inspirirana slučajem Filipa Zavadlava, kojeg je za potrebe filma posjećivala u zatvoru preko 10 puta, javlja Slobodna Dalmacija, gdje je s ovom redateljicom objavljen i veliki intervju.

Marinić Kragić na pitanje što ju je potaknulo da radi film koji je inspiriran slučajem Zavadlav, kazala je da je to reakcija društva na trostruko ubojstvo koja je ogolila duboku frustraciju i manjak povjerenja građana prema institucijama i represivnom aparatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Percepcija stvarnosti po kojoj kriminalci s vezama, bilo političkim, bilo financijskim ili "rodijačkim" godinama izbjegavaju ruku pravde, okinula je snažnu identifikaciju s ubojicom kao s "malim čovjekom koji pravdu uzima u svoje ruke". Ta identifikacija je ubrzo prerasla u projekciju u kojoj su svi u počinitelju prepoznali borca koji se suprotstavlja i u njihovo ime“, kazala je.

Temu zavladava obradila je kroz dvije forme, kratkometražni igrani film te kasnije i dugometražni igrani film.

"Kratkometražna verzija je zamišljena je kao drama brzog tempa. Priča je napeta i vrti se oko likova nadahnutim akterima iz stvarnog života, od kojih su neki izravni svjedoci tragičnog događaja i ujedno moji prijatelji. Scenarij je razvijan na temelju razgovora s njima, odnosno likovi u filmu su nadahnuti stvarnim karakterima mojih prijatelja i događajima koje su proživjeli“, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok u kratkometražnom filmu pratimo događaje iz perspektive mlade novinarke koja se bori protiv društvene nepravde, razotkrivajući priču o mladiću kojeg reketare dileri, u dugometražnom filmu je fokus na perspektivi ubojice. Glavni lik filma je cijeli život prepušten sam sebi i prisiljen sam pronaći svoj put, pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjećivala Filipa u zatvoru

"Za potrebe istraživanja i razvoja scenarija stupila sam u direktni kontakt s ubojicom Filipom Zavadlavom. Dobila sam dopuštenje suda i upravitelja zatvora te sam posjećivala Filipa u zatvoru kontinuirano u periodu od dva-tri mjeseca. Za potrebe intervjua u zatvoru imala sam osiguranu prostoriju u kojoj sam bila sama s Filipom i u kojoj nije trebao biti vezan, što je pridonijelo opuštenosti, otvorenosti i spontanosti sugovornika. Ti naši razgovori su trajali ukupno nekih desetak sati, na temelju čega sam raspisala priču i strukturu scenarija za budući dugometražni igrani film“, rekla je.

Image
BIT ĆE MU PONOVNO SUĐENO /

Ukinuta presuda Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu: 'To je za mene potpuno očekivano'

Image
BIT ĆE MU PONOVNO SUĐENO /

Ukinuta presuda Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu: 'To je za mene potpuno očekivano'

Play logo

Kada je prvi puta došla u zatvor, nije imala nikakva konkretna očekivanja. "S obzirom na osjetljivost teme s kojom se bavim u filmu, smatrala sam da je važno da čujem Filipovu stranu priče. Što ga je sve obilježilo kao osobu kroz djetinjstvo i formativne godine, što su bili njegovi ciljevi i težnje. Bilo mi je važno da u tim razgovorima izgradimo obostrano povjerenje. Nisam htjela doći u posjet s unaprijed definiranim očekivanjima ili predrasudama. Filip je od početka bio otvoren da podijeli svoju životnu priču sa mnom za razvoj filma. Pričao mi je o odnosu s obitelji, kolegama, prijateljima, o ljubavi. Sve što osoba kroz odrastanje proživi“, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna glumačka podjela u kratkometražnom igranom filmu je odabrana, a čine ju splitski glumci Roko Sikavica i Petra Kovačić. Za dugometražni film još uvijek nije definiran cast jer je scenarij još uvijek u fazi razvoja, rekla je za Slobodnu Dalmaciju.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo