Službenu karticu 'peglao' na putovanja i odjeću!

shimmer fallback
8.11.2010.
9:24
Play logo

Dior J’adore EDP spray – 69,90 eura, Hermes Jardin sur le nil EDT spray – 125 eura, Chanel No5 EDT spray – 79,90 eura... niz se nastavlja još dvama parfemima, a ukupni iznos koji je u jednoj pariškoj parfumeriji ostavio bivši ravnatelj Hrvatskog šumarskog instituta Miroslav Benko izvadivši službenu MasterCard karticu penje se na ukupno 392,60 eura. Drugi račun, koji podjednako može biti iritantan za građane, porezne obveznike, koji su iz svojih džepova financirali njegove potrebe i hirove, iznosi 3.995 kuna, piše Večernji list.

Napravljen je u jednoj zagrebačkoj trgovini, a Miroslav Benko njime je platio šešir 540 kn, košulju 260 kn, jedne čarape 125 kn, a druge 95 kn, jaknu 1.200 kn, hlače 490 te cipele 1.285 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, jednu kompletnu kombinaciju, od glave do pete, Benko je kupio na račun građana. Osim toga, trošio je u restoranima, mesarsko-kobasičarskim radnjama, u hotelima, na putovanjima. Jednom prilikom bio je na službenom putu u Mađarskoj, ali to mu nije bilo dovoljno pa je – kad je već u Europskoj uniji – na dva dana skoknuo do Madrida.

Madrid nije bio planiran niti je poznata svrha toga putovanja. Ravnatelj je sam sebi ovjeravao račune, bez suglasnosti Vlade, odnosno Ministarstva obrazovanja, zaduživao se na više godina zbog kupnje potrebnih strojeva, često nije imao originalne račune, na karticu je uzimao gotovinu... Sve je to utvrđeno proračunskim nadzorom koji je u Šumarskom institutu proveden potkraj veljače i početkom ožujka ove godine, a utvrđivalo se na koji je način Benko trošio proračunski novac u 2008. i 2009. godini.

Miroslav Benko dužnost ravnatelja obnašao je šest godina, do travnja ove godine, kada je podnio ostavku. Prema informacijama iz izvora bliskih Institutu, na taj se korak odlučio kada je shvatio da će ga Upravni odbor smijeniti. No, sam Benko, koji trenutačno radi u Varaždinu kao istraživač u istraživačkom centru Šumarskog instituta, tvrdi da se povukao jer nisu prepoznati ''trud i energija kao ni rezultati'' koje je imao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bio sam razočaran, a i pritisak je bio prejak. Nije bilo podrške, dapače, umjesto toga, doživljavao sam stalno nerazumijevanje i ponižavanje'', rekao je 54-godišnji Benko. A pitanjem o kupnji parfema, odjeće i o sličnim troškovima koje je plaćao službenom karticom, kaže da je iznenađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da, kupovani su. Kome, kaj ja znam. Pa dobro, eto, što sad novine to pitaju, sve je rađeno u interesu posla, a ne zbog privatnih užitaka. Detaljne odgovore dat ću onima koji to budu službeno tražili. A u Madridu sam radio ono što i u Moskvi, Budimpešti ili sad u Sarajevu. Postoje dokumenti, dokazi, sve sam išao zbog posla, zbog Šumarskog instituta i razvoja šumarske znanosti'', kazao je Benko za Večernji list.

Play logo

Prethodni članci:

arti-201009230124006 arti-201009200927006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo