SLOVENCI IPAK 'POVLAČE RUČNU': / 'Hrvatska je i dalje sigurna za naše turiste, ona izjava našeg ministra bila je nepromišljena'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

To znači da bez obzira na povećanje broja novih slučajeva zadnjih dana u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, režim prelazaka granice ostaje isti kao do sada

23.6.2020.
13:31
Srecko Niketic/PIXSELL
Play logo

Hrvatska i dalje ostaje epidemiološki sigurna destinacija za Slovence, potvrdili su u utorak glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin, te jedan od vodećih infektologa, pojašnjavajući da je situacija u obje zemlje slična.

Govoreći u utorak na izvanrednoj konferenciji za novinare o jučer zabilježenjih 13 novih slučajeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je i 6 slučajeva prijenosa zaraze iz inozemstva, Kacin je kazao da je izjava ministra zdravstva Tomaža Gantara o Hrvatskoj kao potencijalno epidemiološki opasnoj destinaciji za Slovence bila "nedovoljno promišljena" budući da je epidemiološka situacija u obje države slična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog te je izjave i Gantarovog upozorenja da bi se Hrvatska mogla naći na "crvenoj listi" država iz kojih je za ulazak u Sloveniju obvezna 14-dnevna karantena slovenska vlada zasuta upitima što je rezultiralo problemima s telefonskim linijama.

Image
SLOVENIJU BRINE PORAST SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ: /

'Dogodi li se to, odmah ćemo Hrvatsku staviti na crvenu listu'

Image
SLOVENIJU BRINE PORAST SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ: /

'Dogodi li se to, odmah ćemo Hrvatsku staviti na crvenu listu'

Na granicama bez promjene

To znači da bez obzira na povećanje broja novih slučajeva zadnjih dana u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, režim prelazaka granice ostaje isti kao do sada.

Od 13 novih zaraza potvrđenih u Sloveniji u zadnja 24 sata njih šest odnosi se na "importirane", od čega tri iz BiH, a po jedan slučaj iz Srbije, Kosova i Hrvatske. Kacin je kazao da je veliko povećanje zabilježeno u zadnja 24 sata "kulminacija" onoga što se događalo u dane vikenda kad je broj testiranja, pa i broj novih potvrđenih slučajeva manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se treba nadati da će već idućih dana broj novih slučajeva biti znatno manji, kazao je Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Centra za zarazne bolesti nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Mario Fafangel upozorio je na konferenciji za novinare da je pandemija covida-19 u svijetu u punom zamahu, te da se trend smanjivanja potvrđenih novih dnevnih zaraza sada zaustavlja i u Europi.

Po njegovoj se ocjeni u Europi ne može govoriti o novom valu epidemije covida-19 nego o o "manjim vrhovima" prvog vala. Situacija s covidom-19 u Sloveniji je i dalje vrlo dobra, novi slučajevi zaraze su pod nadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobvra epidemiološka slika

Epidemiološka slika u Sloveniji bolja je nego u mnogim drugim europskim državama i sadašnji broj novih zaraza nije toliko zabrinjavajući iako epidemiološka struka prati stanje i ako bi se pokazao daljnji trend rasta spremna je vladi predložiti odgovarajuće mjere, istaknuo je Fafangel.

I on i vladin glasnogovornik Kacin upozorili su da su u Sloveniji na snazi osnovne preventivne mjere donesene u vrijeme epidemije, kao što su poštovanje obvezne fizičke distance, higijena ruku i kašlja, te nošenje maski u zatvorenim prostorima s mnogo ljudi. Podsjećaju da se i u drugim državama u koje odlaze putnici i turisti treba ponašati u skladu s propisima i mjerama koje su tamo na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološka slika u Sloveniji je vrlo dobra, a slično je i u Hrvatskoj koja se još uvijek nalazi na popisu epidemiološki sigurnnih država, kazao je Fafangel, upozorivši da su na "crvenoj listi" država koje su u lošijoj situaciji, s mnogo novih dnevnih zaraza i dalje BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo