Play ponuda

Slijepac težak 250 kg godinama zatvoren u stanu

shimmer fallback

Nesretnika koji živi s majkom u uvjetima koji su krajnje nehigijenski djelatnici Doma zdravlja uspjeli su podići tek uz pomoć susjeda, te su ga prebacili u vinkovačku bolnicu.

18.6.2010.
0:35
Play ponuda

Slijepog 43-godišnjeg Županjca blago zaostalog u razvoju i teškog oko 250 kilograma hitna medicinska pomoć u teškom je zdravstvenom stanju prouzročenom dugogodišnjom zapuštenošću otpremila u vinkovačku Opću bolnicu, javlja Večernji list.

Smješten je na plućnom odjelu, a liječnici se ne usude davati prognoze o njegovu oporavku. Pomoć za pretilog i nemoćnog čovjeka pozvali su susjedi koji više nisu mogli slušati njegove bolne jauke i zapomaganje.

"Nesretnik živi s majkom u izrazito, da se tako izrazim, nehigijenskim uvjetima. U ovom slučaju to znači okružen vlastitim izmetom jer ga ona, s obzirom na to da je vrlo težak, ne može pomaknuti, niti on sam može to učiniti. Samo pod njega kada treba obaviti nuždu stavi toaletni papir ili neke krpe i onda ih ne promijeni. I on onda u tome leži. Strašno! Smrad koji dopire iz njihove kuće nesnošljiv je već godinama, a na sve molbe nas susjeda da joj ako treba pomognemo u čišćenju i održavanju sina i kuće majka uvijek samo odmahne rukom. Kažem majka, ali ona se ne ponaša tako. Umjesto da se posveti sinu, odala se alkoholu, prodavačice iz obližnje trgovine kažu da dnevno kupuje čak tri litre vina i pijana stalno baulja dvorištem i galami. U rijetkim trenucima kad je trijezna, govori da joj ne treba pomoć jer se može sama brinuti za sina. Kako može biti sposobna brinuti se za nekoga drugoga kada je već 15 godina u istoj haljini, a kosu nije oprala već dvije godine", izjavila je Večernjakovim novinarima jedna od susjeda.

Zgroženi uvjetima u kojima majka i njezin bolesni sin žive bili su i djelatnici hitne pomoći županjskog Doma zdravlja. Vozač i medicinski tehničar u kuću su navodno zbog smrada koji je iz nje dopirao ušli tek nakon što su stavili zaštitne maske i rukavice.

Sami, međutim, nisu mogli podići četvrt tone teškoga čovjeka pa je u pomoć priskočilo nekoliko susjeda. Teškom mukom uspjeli su ga nekako podignuti s davno raspadnutog kreveta i na nosilima ipak prenijeti do vozila.

Ne možemo ništa bez pristanka majke

"Poznat mi je slučaj te obitelji jer sam već nekoliko puta, također na poziv susjeda, dolazio vidjeti može li i koliko u skrbi za bolesnika pomoći naš centar za socijalnu skrb. No, majka je pomoć odbijala i svaki me put istjerala van. Ostane li sin živ, predložit ću da izravno iz bolnice bude prebačen u dom za djecu s teškoćama u razvoju, ali ni onamo ga nećemo moći smjestiti bez pristanka majke koja je njegov zakonski skrbnik", izjavio je Vladimir Zlatarić iz Centra za socijalnu skrb u Županji.

Play ponuda
Play ponuda