SINDIKATI PROZIVAJU POSLODAVCE: / 'Zalažu se za odlazak u mirovinu sa 67, a ne zapošljavaju starije od 55 godina ili ih otpuštaju'

Predstavnici referendumske inicijative, pak, ističu kako HUP licemjerno poziva sindikate na odgovorni dijalog te pitaju 'je li HUP organizacija onih koji se zalažu za odlazak u mirovinu sa 67 godina

30.4.2019.
14:04
Hrvoje Jelavić / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz inicijative "67 je previše" u utorak su ocijenili da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), tvrdnjom da referendum koji zagovaraju sindikati ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava, po tko zna koji puta pokazala izostanak razumijevanja ne samo problema u mirovinskom sustavu, već i hrvatske stvarnosti.

"Notorna je istina da referendumi ne mogu pridonijeti rješavanju mirovinskog sustava, niti je to njihov cilj. Stoga je potpuno deplasirano upućivati takvu kritiku na račun sindikalne akcije. Cilj referenduma je nešto sasvim drugo: to je samoobrana naroda od egoizma njegovih elita radi zaštite ljudi i njihovog dostojanstva u poznim godinama", poručili su iz inicijative.

'Divimo se hrabrosti HUP-a da kritiziraju sindikate'

Odgovorili su tako na jučerašnje tvrdnje iz HUP-a da eventualni referendum treba li raditi do 67 godine, koji zagovaraju sindikati, ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava, pri čemu su pozvali sindikate i političare da o mirovinskoj reformi raspravljaju odgovorno, bez paušalnih i populističkih fraza.

Predstavnici ove referendumske inicijative, pak, ističu kako HUP licemjerno poziva sindikate na odgovorni dijalog te pitaju "je li HUP organizacija onih koji se zalažu za odlazak u mirovinu sa 67 godina, dok istovremeno ne zapošljavaju ljude starije od 55 godina ili ih otpuštaju?".

"Je li to organizacija onih koji su potjerali u mirovinu 79 posto prijevremenih umirovljenika (ostalih 20 posto je otišlo zbog bolesti, a tek jedan posto svojevoljno)? Kada je riječ o odgovornosti, onda nas zanima je li HUP organizacija onih koji su rušili i drastično srušili cijenu rada zadnjih 10 godina, zdušno podržavali vlade koje su takav ekonomski suicid provodile, a što je na kraju krajeva dovelo do ekonomske depresije i egzodusa stanovništva i drastično pogoršanih uvjeta rada? Sada se i HUP zalaže za povećanje plaća, od uvjetom da im u tome pomognu porezni obveznici", navode u priopćenju.

Sindikati smatraju neodgovornim govoriti o svega 20 posto umirovljenika koji su stekli punu starosnu mirovinu, a ne spomenuti politike koje su za to odgovorne. "Divimo se stoga HUP-ovoj hrabrosti da kritizira sindikate. Barem nekoga. Budu li previše kritizirali Plenkovića, moguće je da im neće doći na gala večere i "radne" ručkove", ističu u ovoj inicijativi.

'Očekujemo nastavak huškanja za smanjenje radničkih prava'

Napominju kako HUP ne traži od Vlade aktivnu ekonomsku politiku, veće stope rasta, povećano zapošljavanje, rast plaća, pripremu za četvrtu industrijsku revoluciju, već nude poticanje uplata u drugi stup." Budući da je drugi stup izvor zarade HUP-ovih pouzdanika, i da je istovremeno izvor deficita i javnog duga, očekujemo da će HUP nastaviti podupirati borbu Vlade protiv deficita i javnog duga huškanjem na smanjenje radničkih prava u zemlji", navode u "67 je previše".

HUP je u ponedjeljak ocijenio kako eventualni referendum ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava, te da bi u fokusu rasprave treba biti konkretni prijedlozi za dugoročnu održivost mirovinskog sustava uz osiguranje dostojnih mirovina, što manje ovisnih o državnom proračunu.

Glavnim problemom smatraju što je svega 20 posto umirovljenika steklo mirovinu pravom punog radnog staža ili starosne dobi, a prosjek radnog vijeka u Hrvatskoj malo je veći od 30 godina, te su pozvali sindikate i političare da se o mirovinskom sustavu raspravlja odgovorno i bez populističkih fraza.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali