Play ponuda

Ovi vam savjeti mogu spasiti život

shimmer fallback

Gorska služba spašavanja i ovu sezonu ima pune ruke posla. Počela je s unesrećenim češkim turistima, a onda su usljedili i turisti na Biokovu, na Paklenici i tako redom.

6.8.2012.
8:02
Play ponuda

''Glavnina svjetskog stanovništa živi u gradovima, a većina ih slobodno vrijeme provodi u prirodi zbog čega HGSS svake godine ima bar 15 posto više intervencija nego prethodne'', kaže pročelnik, Vinko Prizmić. Možda u medijima tako ne djeluje ali od ukupnog broja intervencija samo 18 posto otpada na turiste.

A kad se dogodi nevolja tu je interventna ekipa koja se sastoji od 15 članova. U kriznim situacijama i potragama, kao što je primjerice nestanak Antonije Bilić nerijetko ih je na terenu i 150, a osim ljudstva neizbježni su i potražni psi.

''Njih je u Hrvatskoj svega 15-ak koji treniraju u sklopu Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa'', kaže predsjednica udruge, Sara Marević, a terenu to izgleda ovako:

Dobro se opremite i držite se puteva

U potragama sudjeluju najmanje dva psa, no kod većih nesreća nerijetko i više. Potrage su podijeljene na sektore, a psi po sektoru mogu tražiti otprilike tri sata dok se ne umore. Jednako je važan pas koji prethodno pretražuje teren baš kao i onaj koji pronađe unesrećenu osobu.

Kako bi ovo ljeto ipak izbjegli neželjene situacije dobro je zapamtiti broj 112, ali i poslušati savjete stručnjaka. Tako iz GSS-a poručuju da se ne treba upuštati u nepoznato, dobro se pripremiti i dobro se opremiti, nikada ne ići sam(!), najaviti pravac svog kretanja, kada idemo u prirodu ponijeti dovoljno vode, dobru obuću, zaštitu protiv sunca i držati se puteva.

Play ponuda
Play ponuda