OSTAJE U ZATVORU

SLOKOVIĆ O ODLUCI: “To je kršenje Sanaderovih temeljnih ljudskih prava”

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković izrazili su nezadovoljstvo odlukom Izvanraspravnog vijeća koje je odbilo u srijedu prijedlog obrane za ukidanjem istražnog zatvora.

“Smatramo da se mogu zbrajati osnovi izdržavanja zatvorske kazne i istražnog zatvora. Držimo i da je tužiteljstvo od početka svjesno krenulo u paralelne postupke – trebao se voditi jedinstveni postupak protiv Sanadera, a ne šest odvojenih istraga. To je učinjeno upravo kako bi došlo do sadašnje situacije da Sanader bude lišavan slobode po pojedinim predmetima i različitim osnovama, pa mu onda iz formalnih razloga odbiju zahtjev. Zato ćemo ići na Ustavni sud”, kazao je Prodanović.

Sloković smatra da na taj način Sanader može biti npr. i pet godina u zatvoru, čime bi se bitno premašili rokovi obaveznog trajanja istražnog zatvora.

“Držimo da je to kršenje njegovih temeljnih ljudskih prava. Ako niti u jednom predmetu nema pravomoćne presude, a trenutno ih nema, nakon proteka zakonskog roka od oko tri godine Sanader treba biti na slobodi”, kazala je.

Tolnaj zadovoljan

Prodanović je upozorio da je Sanader toliko vremena lišen slobode i bez ekstradicijskog pritvora.

Zadovoljstvo odlukom izrazio je zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj čiji se ured protivio zahtjevu obrane za ukidanjem istražnog zatvora, jer su to smatrali neosnovanim. “Predložili smo da se taj prijedlog odbije, a sud je to prihvatio i donio odluku za koju smatramo da je u potpunosti utemeljena na zakonu i stanju u predmetu”, kazao je Tolnaj.

Povratak na Net.hr