Play ponuda

KOŠARICA VLADI / Samo dva trgovačka lanca poslala cjenike Filipoviću: 'Boje li se konkurencije? Kakva je to poruka potrošačima?'

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

'Nevjerojatno je da bilo koji trgovački lanac, koji je potpisnik Etičkog kodeksa o uvođenju eura, ne želi pristupiti inicijativi za usporedbu cijena u trgovinama mješovite robe', kažu u Ministarstvu gospodarstva

15.1.2023.
22:53
Slavko Midžor/PIXSELL
Play ponuda

Na zahtjev Ministarstva gospodarstva prema 10 najvećih trgovačkih lanaca, koji drže 83 posto maloprodajnog tržišta, da dostave cijene za listu od 80 proizvoda do sada su jasno pristala samo dva trgovca - Konzum i KTC. Plodine uopće nisu odgovorile na dopis Ministasrtva, a sedam preostalih velikih trgovaca (Lidl, Kaufland, Spar, Tommy, Studenac, NTL i Mlin i pekare) odgovorili su u traženom roku do 13. siječnja, ali nisu jasno potvrdili da će dostaviti traženih 80 cijena. Poručili su da podržavaju inicijativu, ali traže dodatna pojašnjenja metodologije prikupljanja i objave cijena ili javnu objavu liste sa značajno manje od predloženih 80 proizvoda, piše Jutarnji list.

"Očito je da kupuju vrijeme i očekuju ili da značajno smanjimo broj proizvoda ili odustanemo. To se neće dogoditi, riječ je o osnovnim namirnicama i ići ćemo do kraja u objavi javne i transparentne liste cijena kako bismo zaštitili građane", poručili su iz Ministarstva gospodarstva.

Image
'SVE OPCIJE SU NA STOLU' /

Filipović otkrio što će biti s trgovcima ako ne vrate cijene na staro: 'Nadamo se da će prevladati razum'

Image
'SVE OPCIJE SU NA STOLU' /

Filipović otkrio što će biti s trgovcima ako ne vrate cijene na staro: 'Nadamo se da će prevladati razum'

'Dostavit ćemo, ali to nije nimalo jednostavno'

Jutarnji list doznaje da su trgovci unutar HUP-ove Udruge trgovaca imali sastanak u petak na kojemu su dogovorili da pojedinačno pošalju odgovore Ministarstvu pa je dio odgovora i stigao na mail Ministarstva u petak potkraj radnog vremena.

"Tražili smo da nam preciznije objasne metodologiju praćenja cijena. Dakle, ako nam nalože da moramo dostaviti cijene trajnog mlijeka ili riže, da nam se konkretno precizira o kojim se artiklima radi jer je puno proizvođača, artikala i cijena istih proizvoda", kazao je čelnik jednog velikog trgovačkog lanca koji je bio na sastanku u HUP-u.

Ivica Katavić, predsjednik uprave trgovačkog lanca KTC i predsjednik Udruženja trgovine pri HGK-u, kaže da ne zna zašto neki trgovački lanci nisu odgovorili Vladi na upit o dostavljanju cjenika. Dodao je da će KTC dostavljati cjenike, ali da to nije nimalo jednostavan posao.

"Tu ima puno podataka koje treba upisivati, ali uložit ćemo dodatni napor i napraviti ono što se traži i očekuje od nas", kazao je Katavić za Jutarnji list.

'Nevjerojatno je da ikoji trgovački lanac ne želi to učiniti'

U Ministarstvu gospodarstva nezadovoljni su nekim odgovorima trgovaca i odugovlačenjem s dostavom traženih cijena.

"Nevjerojatno je da bilo koji trgovački lanac koji je potpisnik Etičkog kodeksa o uvođenju eura ne želi pristupiti inicijativi o formiranju portala Ministarstva gospodarstva za usporedbu cijena u trgovinama mješovite robe. Zašto ne žele dati cijene proizvoda? Boje li se usporedbe s konkurencijom? Kakva je to poruka potrošačima", poručuju iz Ministarstva.

Uz nastavak pojačanih inspekcijskih nadzora na terenu koji provjeravaju jesu li poslovni subjekti neopravdano dizali cijene zbog prelaska na euro, javna lista cijena 80 proizvoda trenutno je glavni alat Vlade u sprečavanju daljnjeg rasta cijena. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), potrošačke cijene u studenome su porasle za 13,5 posto na godišnjoj razini, a DZS će ovoga tjedna objaviti podatke o inflaciji za prosinac.

Proizvodi čije cijene traži Ministarstvo

Među cijenama koje Ministarstvo gospodarstva traži od 10 najvećih trgovaca su: riža, brašno, više vrsta kruha, više vrsta pekarskih proizvoda, tjestenina, kukuruzne pahuljice, više vrsta svježeg mesa, više suhomesnatih proizvoda, namazi, zamrznuta i konzervirana riba, više vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, maslac i margarin, ulje, više vrsta voća i povrća, šećer, neke grickalice, med, više vrsta slatkiša, sol, dječja hrana te napici, u koje su uključeni pivo i vino, potom deterdženti i higijenske potrepštine.

Podaci će biti sažeti u tri kolone s prikazom cijena od 31. prosinca 2021. do 30. studenog 2022., zatim za razdoblje od 1. do 31. prosinca 2022., dok bi se podaci za 2023. prema prijedlogu Ministarstva gospodarstva trebali objavljivati dvaput mjesečno: 15. u mjesecu i zadnji dan u aktualnom mjesecu.

Play ponuda
Play ponuda