Putujete li u inozemstvo ovu biste karticu svakako trebali imati sa sobom

Ako planirate za Uskrs ili Prvi maj van države ne bi bilo loše zatražiti i sa sobom ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Kartica je za sve osiguranike besplatna.

12.4.2014.
11:47

Na nju imaju pravo svi građani Hrvatske koji imaju uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju Hrvatskog zdravstvenog osiguranja (HZZO). U bilo kojoj zemlji članici EU u kojoj se zateknu, mogu koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu po standardu HZZO-a kakav je i u Hrvatskoj. Kartica je za sve osiguranike besplatna.

Europska kartice zdravstvenog osiguranja, EKZO dostupna je od 1. srpnja 2013. Interes je, kažu nam u HZZO-u velik, pa je do sada izdano 319.600 kartica.

Kako se podnosi zahtjev?

Zahtjev za izdavanje kartice može se podnijeti i putem interneta, na stranici HZZO-a, ili dolaskom u bilo koji područni ured HZZO, a karticu će u roku od 8 dana dobiti na kućnu adresu, odnosno, na adresu koja je naznačena u bazi podataka osiguranika ili u uredima HZZO. U pravilu ona vrijedi godinu dana, odnosno datum je naveden na iskaznici.

Osiguranici imaju pravo za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, koristiti neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga. Dakle, mogu se koristiti one usluge koje ulaze u okvir obveznog zdravstvenog osiguranja države članice EU u kojoj osigurana osoba privremeno boravi, i to kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga. Pravnica za međunarodne odnose HZZO, Renata Turčinov dodaje kako kartica tako pokriva i dijalizu i kemoterapiju, ali je potrebno prethodno dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom gdje se planira ta usluga koristiti.

Dakle, ako primjerice putujete rođacima u Njemačku informirajte se ranije gdje bi tu uslugu mogli koristiti.

"Bitno je da se s tom karticom osoba javi u ugovornu zdravstvenu ustanovu. Je li zdravstvena zaštita neodgodiva, odnosno nužna, procjenjuje liječnik koji primi osiguranu osobu, a kartica osim takve zdravstvene zaštite pokriva i zdravstvene usluge za kronične bolesti, odnosno za već postojeće dijagnoze, kao i porod, te usluge vezane uz trudnoću, jedino ne onda kad je svrha boravka u toj zemlji upravo porod odnosno liječenje tih kroničnih bolesti", kaže Turčinov.

S karticom građani koji putuju u inozemstvo su sigurni da će bez vlastitog troška biti zbrinuti u slučaju hitne intervencije, a čim to okolnosti dozvole, daljnje će liječenje nastaviti u hrvatskim bolnicama. To znači da HZZO plaća i bolničko i izvanbolničko liječenje bez prethodne suglasnosti uvijek kad se radi o hitnom slučaju, a temelj za to pravo je upravo EU iskaznica. A ako ste zaboravili ponijeti karticu ili je niste ni zatražili, a potrebna vam je neodgodiva zdravstvena zaštita, i to se da srediti.

Bez vlastitog troška za hitne i neodgodive intervencije

"Onda nam se ili ta osoba, netko od obitelji ili osoblje iz bolnice može obratiti, i mi izdajemo tzv. certifikat, papirnati dokument koji ima istu snagu kao Europska kartica, i onda certifikat pošaljemo mejlom ili faksiramo", izjavila je Turčinov.

Liječnik je bio potreban Danijeli kad joj se dijete razboljelo na zimovanju u Austriji. Pomoć su potražili u najbližoj poliklinici i tu uslugu platili. Danijela je znala za Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, ali je bila skeptična prema njoj.

"Nismo imali EU zdravstvenu i platili smo uslugu. Ja sam znala za EU zdravstvenu. Svi su mi rekli, tako i tako moraš sve platiti, i onda HZZO refundira. Čula sam da ne pokriva sve troškove u inozemstvu.

Istina - ne pokriva sve, već samo hitne i neodgodive. Odgovor za refundiranje smo ponovno potražili u HZZO-u. Dakle, prvi korak je kad se nađete u inozemstvu u nekoj klinici, pitajte primaju li EU iskaznice, odnosno je li riječ o privatnoj klinici. Ako primaju, nikako vam ne bi smjeli ništa naplatiti''.

Osim EU kartica vrijedi za još neke zemlje

S obzirom da su putna osiguranja za neodgodive usluge u EU zemlje iza nas i ne naplaćuju se više, valja dodati kako ne trebate više plaćati osiguranja ni za odlaske u ugovorne države, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Turska.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali