UPOZORIO GA JE

PRVA SJEDNICA, I ODMAH DRAMA: Jandroković Grbinu odmah dao čak tri opomene; ‘Neprimjereno se ponašate’

Jandroković ga je upozorio da sjedne što je Grbin odbio

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice Sabora u srijedu je izvijestio o zapisniku i Dnevnom reda koji sadrži 70-ak točaka.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto rekla je da bi trebalo održati minutu šutnje za poginule branitelje, no Jandroković je rekao da to nije predviđeno Dnevnim redom i da iskorištava priliku za nešto neprimjereno dok se usvaja Dnevni red.

HA? MOLIM?! ŠTO? Selak Raspudić postala hit: ‘Na vukovarsku bolnicu bačene su dvije atomske bombe, takozvane krmače’

Zastupnik Peđa Grbin rekao je da je predsjednik Sabora prekršio Poslovnik jer Sabor treba odlučivati o prigovoru. Jandroković ga je upozorio da sjedne što je Grbin odbio nakon čega je dobio tri opomene.

“Mislim da se neprimjereno ponašate”, rekao mu je Jandroković i zaključio da je usvojen Dnevni red.

Beljak se obrušio na Jandrokovića

Kasnije je HSS-ov Krešo Beljak pitao je premijera Andreja Plenkovića o mjerama pomoći gospodarstvu. No, kako je prekršio predviđeno vrijeme, Jandroković ga je prekinuo. Kada je Plenković odgovorio na pitanje Beljak se obrušio na Jandrokovića.

”To je ispod svake razine. Tako ste se mogli razgovarati sa Sanaderom, Kosor, Karamarkom, sa mnom nećete. Vi niste Bog, samo ste jedan od zastupnika, prvi, no nedopustivo je da mi ne dozvolite dvije riječi da dovršim rečenicu. Tim više što nisam nikoga vrijeđao nego sam postavljao konstruktivno pitanje. To što vi radite je bahatost i bezobrazluk kakvih u ovom saboru dugo nije bilo”, rekao je Beljak.

”Ako je bahatost zato što se držim reda, onda ne znam što bih rekao o ponašanju kolegica i kolega koji se ne drže tog reda. Vama je vrijeme isteklo, gotovo deset sekundi, u šestoj sekundi sam vas upozorio. Isto činim sa svima, ne znam zašto bi vi bili iznimka. Ako je dogovor dvije minute, onda se toga trebamo držati”, kazao je Jandroković.

Jandroković mu dodijelio opomenu

Beljak mu je još jednom replicirao povredom poslovnika.

”Ne govorite istinu. Nemate jednake kriterije prema svima. Nisam bio bezobrazan, niste mi dali da dovršim doslovno dvije riječi. To je bezobrazno”, kazao je Beljak

Jandroković mu je rekao da sjedne i dodijelio mu opomenu.

”Niste vi profesor niti ćete mi govoriti da sjednem. Možete mi dati sto opomena, neće mi govoriti što da radim”, izjavio je Beljak, a nakon toga mu je uslijedila i druga opomena.

Zaiskrilo između Raspudića i Jandrokovića

Zastupnik Mosta Nino Raspudić okarakterizirao je dio zastupnika kao ulizice te je rekao kako bi o ulizivanju sa stilom i mjerom mogli učiti od predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića..

“Povreda članka 238. Poštovani predsjedniče Sabora, navedenu vještinu ste svojevremeno maturirali s gospodinom Sanaderom, diplomirali s gospođom Kosor, magistrirali s gospodinom Karamarkom i sada je doktorirate s magistrom Plenkovićem. Ali vi ste se bar uvlačili sa stilom i mjerom za razliku od ovih zastupnika stoga apeliram da ih tome stilu i mjeri i podučite umjesto što meni dajete opomenu”, rekao je Raspudić Jandrokoviću.

Predsjednika Hrvatskog sabora na to mu je odgovorio:

“Kolega Raspudiću, bilo mi je jako drago kada ste bili u mojoj izbornoj jedinici kada sam ja sam dobio više glasova nego cijela vaša lista. Toliko o vašoj vjerodostojnosti, toliko o vašoj sposobnosti, inteligenciji i svemu što mislite da posjedujete, a ne posjedujete”.

Opravdanost Zakona o strancima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u srijedu kako je novi Zakon o strancima pokazao svoju opravdanost, temeljem njega već je riješeno 15 tisuća zahtjeva. Ovaj zakon je zasigurno pokazao opravdanost, jer imamo riješeno oko 15 tisuća zahtijeva, odgovorio je ministar u saborskom Aktualnom prijepodnevu Ermini Lekaj Prljaskaj (NZ) koja je navela da se u praksi pokazao niz manjkavosti u zapošljavanju državljana trećih zemalja, pa se zanimala što se misli učiniti da se one uklone i sustav izdavanja dozvola ubrza.

Ministar ne spori postojanje “određenih problema“, no ističe da su u izradu zakona bili uključeni svi zainteresirani subjekti, te izražava uvjerenje da će se rješenje naći i za svaki problem u provedbi. Podsjetio je da je tim zakonom napušten model godišnjih kvota dozvola za strance “koji je bio rigidan“, a uveden test tržišta rada, cijeli postupak mora biti dovršen u roku 30 dana.

Upravno vijeće HZZ-a donijelo je listu deficitarnih zanimanja, poput zidara, mesara, tesara i ako je neko zanimanje s te liste ne treba ni raditi test tržišta, a cijeli postupak onda mora biti dovršen u roku 15 dana, rekao je Božinović.

SABOR JE DANAS DONIO ZAKON O STRANCIMA: ‘Vlada više neće utvrđivati kvote za zapošljavanje’

U HRVATSKOJ NITKO NE ŽELI ČUVATI OVCE: ‘Tražio je da doručak, ručak i večera moraju biti svaki dan u isto vrijeme. Napustio me…’

Produljenje roka za dobivanje državljanstva

Draganu Jeckov (SDSS) zanimalo je razmišlja li se o produljenju roka od dvije godine za podnošenje zahtjeva za dobivanje hrvatskog državljanstva, koji istječe koncem ove godine, a s obzirom na to da su na taj proces utjecali korona i potresi. Ministar tumači da u Zakonu o hrvatskom državljanstvu postoje dvije odredbe koje imaju privremenu primjenu od dvije godine. Jedna je priznavanje državljanstva osobama rođenim nakon 8. 10. 1991., a starije su od 21 godine, ako im je u trenutku rođenja jedan od roditelja bio hrvatski državljanin, oni trebaju podnijeti zahtjev.

Taj posao ide, do sada je nešto više od 1700 osoba podnijelo zahtjev, riješeno ih je oko 500, rekao je i naveo da je u drugoj kategoriji, od 200 zahtjeva, riješeno oko sto. Ta se kategorija odnosi na osobe rođene između 8. listopada 1977. i 1991. kojima su u trenutku rođenja oba roditelja bili hrvatski državljani.

Digitalni nomadi i sporazum sa SPC

Odgovarajući Josipu Šariću (HDZ), pohvalio se pozitivnim efektima zakonskog uređenja pozicije digitalnih nomada. O Hrvatskoj se već govori kao primjeru zemlje koja je poželjna za digitalne nomade, uz Estoniju jedni smo eksplicitno se otvorili za taj prostor, Vlada je prepoznala činjenicu da postoji skupina koja se u svijetu procjenjuje na 5 milijuna ljudi, kazao je ministar.

“Koliko mi je poznato, vi ste prvi koji poteže to pitanje, u zadnjih 10 godina nisam čuo da netko dovodi u pitanje taj sporazum“, odgovorio je premijer Andrej Plenković na upit Ante Prkačina (DP) hoće li se revidirati ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ne vidim argument, no iz radoznalosti ću ga pogledati, vidjeti je li u njemu što sporno, u 18 godina nitko se nije toga sjetio do vas danas, rekao je premijer zastupniku.

POČELO JE: Svi se javljaju, ali prvi službeni digitalni nomad u Hrvatskoj je – Amerikanka Melissa: ‘Zaljubila sam se u Labin’

EVO KAKO HTZ PRIVLAČI DIGITALNE NOMADE: Objavili poziv u našim novinama – i to na hrvatskom. To je i koštalo

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr