U HRVATSKOJ NITKO NE ŽELI ČUVATI OVCE: / 'Tražio je da doručak, ručak i večera moraju biti svaki dan u isto vrijeme. Napustio me...'

Image
Foto: Giphy

I dok se bilježi sve veći broj nezaposlenih, domaći stočari moraju tražiti pastire u inozemstvu - jer nitko u Hrvatskoj to ne želi raditi

30.3.2021.
18:49
Giphy
VOYO logo

Od nove godine vrijede i nova pravila u zapošljavanju, pa su tako poslodavci obvezni svoju radnu snagu pronaći najprije u Hrvatskoj, a tek potom se okrenuti inozemstvu. No, neki, unatoč tome što je primjetan blagi porast nezaposlenosti, muku muče s pronalaskom radnika. Tako, primjerice, u Šibensko-kninskoj županiji, od gotovo 5500 nezaposlenih - nitko ne želi čuvati ovce.

"Dajem čisti osobni dohodak u ruku znači ili preko platne liste 600 eura, smještaj, hranu i tko puši kilu duhana mjesečno", zavapio je stočar Mirko Validžić iz Oklaja. Tvrdi kako su neki čuli za njegov oglas, pa su došli, vidjeli, a potom i vrlo brzo otišli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavio mi je uvjet kad je došao ovdje da doručak mora biti u sedam, ručak u 12, večera u sedam. Ja kažem da ja ne mogu za njim nositi u pašu hranu, napustio me odmah", podijelio je Validžić svoju neugodnu anegdotu novinarima HRT-a.

Posredovanje kojeg nema

Prema novim pravilima stočari, ali i svi drugi poslodavci, od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trebaju zatražiti test tržišta rada i posredovanje pri zapošljavanju. No, u praksi, posredovanja nema. Iz šibenskog HZZ-a poručuju kako nitko dosad nije pokazao interes za radom na poslovima pastira ili pomoćnog stočara, iako je u evidenciji nezaposlenih 5421 osoba. Tako je, tvrde stočari, diljem zemlje. Pitaju se čemu uopće test rada kada to nitko ne želi raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je papirologija koja traje skoro mjesec dana da bi nakon toga trebalo sve to predati se MUP-u i oni rade ponovno istu proceduru", pojašnjava uzgajivačica iz Ninića Danijela Blaić, koja također traži radnike na svojoj farmi. "Jednostavno ne žele raditi, po meni. Nije bitno imate li školu, nemate školu, ja jednostavno tražim osobe koje vole raditi, žele raditi", naglašava.

Makedonci čuvaju hrvatske ovce

Ipak, njemu će na farmu uskoro stići jedan radnik, ali iz Makedonije. I nije prvi koji je iz te zemlje došao u Hrvatsku čuvati ovce. "Čuli smo da je u Hrvatskoj malo bolje. Moramo biti iskreni, malo su bolje plaće, jer ovaca ima i u Makedoniji", kaže Habin Abazi, pastir iz Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Makedonci čuvaju hrvatske ovce, broj nezaposlenih u zemlji raste. Samo u Šibensko-kninskoj županiji je u veljači zabilježeno 14 posto više nezaposlenih u usporedbi s istim mjesecom lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo