REVOLUCIJA U ZATVORIMA

PRAVOSUDNI POLICAJCI ZABRINUTI: Zatvorenici odsad jedu vilicom i nožem

Zatvorenici u Hrvatskoj odnedavno jedu obroke vilicom i žlicom, a ne više samo žlicom. Protiv prakse hrvatskih zatvora pobunila se pučka pravobraniteljica i zatvorenici su uskoro dobili vilice i noževe. U svim europskim zemljama zatvorenici smiju jesti vilicom i nožem, osim u Češkoj koja ipak preferira žlicu.

Ovo zabrinjava pravosudne policajce koji vjeruju da bi se broj napada na njih sada mogao povećati:

Nitko se nije žalio zbog žlice

“Apsolutno će se povećati broj napada, to će im dati još jedno oružje ili oruđe u ruke”, smatra Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

Novo pravilo počelo se primijenjivati u zatvorima u Gospiću i Rijeci, dok u zagrebačkom Remetincu, Glini i Lepoglavi ostaju pri korištenju žlice. Pravosudni policajci se nadaju da će tako i ostati.

Riječki zatvorenici su u ponedjeljak na meniju imali svinjski paprikaš s tjesteninom:

“Jeli su sa žlicom i nije bilo problema. Nitko se nije žalio i pojeli su obroke, prstići su radili ili su imali plastični pribor”, rekla je Rajka Papić, voditeljica tretmana u Zatvoru u Rijeci za RTL.

U sobama imaju pribor za brijanje

Nova praksa je počela prije dva mjeseca. Rizični zatvorenici i dalje će obroke jesti žlicom.

“Policajci prebrojavaju kod unosa vilica i noževa i nakon završetka obroka prilikom iznošenja”, uvjerava Papić.

“Zatvorenici u svojim sobama imaju pribor za brijanje. I to je sigurnosna prijetnja. Ja ne želim reći da im ne treba omogućiti pribor za brijanje, naravno da treba, ali u tom kontekstu treba onda razmotriti i korištenje pribora za jelo”, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Povratak na Net.hr