POZNATA JE CIJENA RAFALA: / Francuske borbene zrakoplove platiti ćemo stotine milijuna eura, ali - bez paketa naoružanja?

Po ranije objavljenim informacijama, Hrvatska nabavlja avione proizvedene prije 15-ak godina, a prodavatelj aviona Dassault Aviation može isporučiti 12 jednosjeda iz 2007.

20.5.2021.
18:06
YouTube/Screenshot

Francuske borbene zrakoplove Rafale i obuku pilota te mehaničara, Hrvatska će platiti 930 milijuna eura, neslužbeno doznaje 24sata. Isto tako, doznaju od dobro upućenih izbora da će se Francuzima trebati posebno platiti paket naoružanja.

To znači projektile zrak-zrak, zrak-zemlja različitih dometa, zrakoplovne bombe kao i druga ubojita sredstva. Stručnjaci procjenjuju da će taj paket koštati dodatnih 80 milijuna eura.

Po ranije objavljenim informacijama, Hrvatska nabavlja avione proizvedene prije 15-ak godina, a prodavatelj aviona Dassault Aviation može isporučiti 12 jednosjeda iz 2007. i dva dvosjeda čija je proizvodnja bila 2005. Isporuka bi se odvijala u vremenu od 18 mjeseci od potpisa ugovora.

Hrvatskoj su Francuzi izašli u susret

U tom segmentu su francuski ponuđači bili konkretniji od američkog ponuđača s avionom F-16 block 70/72. Iz političkih razloga Hrvatskoj se jako izašlo u susret - Pariz je ponudio i minimalno dvogodišnji poček u plaćanju te višegodišnji period otplate. Kod ponude SAD-a svega toga nije bilo, navode upućeni izvori. SAD je nudio 12 zrakoplova za 1,5 milijardi eura.

Prema pisanju 24sata, nema dvojbe da je dvomotorni Rafale skup i tehnološki složen, vrhunski borbeni avion. To znači da te avione prate veoma visoki operativni troškovi. Prilagodba piste, hangara i ostale zemaljske opreme povećava ukupne troškove uvođenja novih bojnih aviona u sastav HRZ-a za sada još neodređeni iznos.

Poslije skore službene Vladine objave da se kupuje rabljeni Rafale, očekuju se pregovori oko sklapanja ugovora koji će trajati više mjeseci. Francuzi su vrlo sposobni pregovarači, što pokazuju primjeri Grčke i Indije koji su također kupci Rafala, piše 24sata.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali