'Netko je tu u ozbiljnom problemu'

Premijer Zoran Milanović izjavio je da će u slučaju županice Marine Lovrić Merzel trebati utvrditi činjenice nakon čega će se znati je li u ozbiljnom problemu županica Merzel ili osoba koja je optužuje za kriminal.

“Čuo sam se s njom. Tu je netko u ozbiljnom problemu. Ili ona ili osoba koja je optužuje za ozbiljan kriminal. Tu se radi o optužbi za pustošenje županijskog proračuna”, rekao je Milanović, javlja Jutarnji list.

Ako je dio toga istina, ili sve, naglašava premijer, županica je u ozbiljnom problemu. “Trebat će vremena da se to utvrdi. A ako nije istina, onda je problem druge vrste – da mene netko tako optužuje, preko toga ne bih prešao ravnodušno”, dodao je.

Županica je, inače, jutros objavila pod kojim bi uvjetima dala ostavku. Što o tome mislite vi, jasno ste pokazali u našoj anketi.

Domjenak nije platila županija nego općina

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel odbacila je mogućnost ostavke zbog optužbi za financijske malverzacije koje je protiv nje iznijela bivša predstojnica njezina kabineta Jasmina Jovev. Optužbe odbacuje i kaže da je u pitanju politička hajka koju je pokrenuo HDZ. Međutim, dokazi koje iznosi Jovev čine se jakima.

Jasmina Jovev kaže da je očekivala županicine napade. “Smatram ih prije svega neosnovanima. Nisam ničiji igrač, ne stojim iza nikakve stranke – ovo nije organizirani napad, ja sam samo jedna osoba koja smatra da korupciju treba prijaviti”, rekla je za HRT.

Jovev je pokazala i narudžbenicu od 15 tisuća kuna isplaćenih jednoj tvrtki iz Novske. Bila je riječ o navodnoj privatnoj županičinoj zabavi, a račun je prikazan kao organiziranje domjenka na Lipovljanskim susretima 2012. Načelnik Lipovljana tvrdi da domjenak nije organizirala županija. “Nositelj organizacije tog domjenka je bila općina Lipovljani i naš partner je u tome uvijek isti, restoran Petrokemija iz Kutine”, ustvrdio je u telefonskom razgovoru načelnik Mario Ribar.

‘Ja nisam taj ministar’

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta i član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović rekao je u Puli da optužbe u vezi sa županicom Lovrić-Merzel ne mogu ugroziti stabilnost Vlade, jer nju ne može ništa ugroziti budući da je ‘vrlo vjerodostojna’. “Ako se bilo koja od jučerašnjih optužbi na račun sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić-Merzel pokaže točnom, takva osoba ne može biti član SDP-a”, dodao je, rekavši kako ne može donijeti konačan sud dok ne vidi izvješće USKOK-a i DORH-a, koji su službeno naznačili da su pokrenuli istragu.

Svatko je odgovoran za svoje postupke i ako je tko što zgriješio treba odgovarati, izjavio je, pak, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Podsjetimo, Jovev je jučer rekla kako se jednom ministru, ne rekavši kojem, povjerila o saznanjima o nezakonitim radnjama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na pitanje je li on taj ministar, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kratko je rekao: Ne, ja nisam taj ministar.
http://vijesti.hrt.hr/ne-pada-mi-na-pamet-podnijeti-ostavku

Povratak na Net.hr