KRIZA VLASTI

PORUKA IZ HNS-a: ‘Nužni su nam izbori, a nakon njih koalicija SDP-a i HDZ-a’

Nakon što je u javnosti već bilo rasprave o koaliciji HDZ-a i SDP-a kao mogućem političkom rješenju u Hrvatskoj, i iz SDP-u partnerske stranke HNS-a mogu se čuti navijanja za takvu opciju. I to dok su vođe stranaka Milanović i Karamarko.

“Nama su nužni novi izbori, a mislim da je nakon njih nužna depolitizacija i potpuna profesionalizacija društva. Treba oformiti veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a koja bi trajala najmanje osam godina”, ustvrdio je za N1 gradonačelnik Dubrovnika i bivši ministar iz Račanove vlade, HNS-ovac Andro Vlahušić. Uvjeren je da se to može i dok su Milanović i Karamarko na čelu tih stranaka.

Govoreći o trenutačnoj situaciji u zemlji Vlahušić je kazao kako HDZ neće prikupiti 76 ruku, jer nitko neće htjeti riskirati svoju političku karijeru i moral da bi bio 76. Pritom je postavio pitanje: “Zašto bi si jedna mala zemlja dopustila da kupuje zastupnike manjina i da oni odlučuju tko će biti premijer?”

HNS uz SDP

Vlahušić svoju stranku i dalje vidi uz SDP “jer su zajedno motor razvoja urbanog političkog života” u kojem Milanović mora odlučiti što će s velikim gradovima.

JE LI KARAMARKOV LAPSUS OTKRIO TAJNE PLANOVE? Investitori ‘kuhaju’ veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

Na pitanje kako vidi političku sudbinu Tomislava Karamarka, Vlahušić je odgovorio: “Ne dobro. Poznajem ga dugo. On nije crn koliko ga neki žele prikazati. Našao se u nekim škarama iz kojih ne može izaći. Pitanje je što će biti i s politikom cijele stranke. Pitanje Ine je bilo kompleksno pitanje. Ona nikad nije pobjegla iz ralja politike. Procijeniti je li on napravio pogrešku je teško. Ako jest onda je nešto što je bilo simbolički. Mislim da smo uz Inu previše emocionalno vezani. Ona više nije strateški interes. Treba je pustiti privatnicima, a samo prirodne rezerve ostaviti u vlasništvu države.”

Povratak na Net.hr