Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije dogovorio je u ponedjeljak s Hrvatskim vodama izgradnju osam retencija kako bi se ubuduće prevenirale poplave koje su jučer pogodile to područje na kojemu je palo 80 litara kiše po četvornom metru. 

Obilne padaline nisu mogli primiti ni nedavno uređeni kanali. 

Zato je s Hrvatskim vodama dogovorena izgradnja osam retencija kako bi se prevenirale slične situacije, potvrdila je Hini županica Antonija Jozić nakon sastanka stožera koji je u ponedjeljak raspravljao o posljedicama nedjeljnih obilnih oborina na području Požeštine.

Velika Šteta na području Požeštine

Bujične vode napravile su veliku štetu na području Požege, ali i Velike i Pleternice. Velika šteta je na području Dervišage, Vidovaca, Drškovaca, Vranduku, požeškim ulicama sv. Duha, sv. Josipa, Jagodnjaku i drugdje. Stručne službe i dalje rade na uklanjanju posljedica nevremena.

"Nažalost imamo i nekoliko klizišta koja su učinila također veliku štetu i probleme s pitkom vodom u prigradskim naseljima što će biti riješeno tijekom dana", izvijestio je na sastanku načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ferdinand Troha.

Potok 'Pakao' pravi probleme

S generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem jučer su članovi stožera obišli lokaciju odakle potok 'Pakao' pravi probleme stanovnicima Vidovaca. 

"Zajedno s gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem razgovarali smo o izgradnji osam retencija na području iznad Požege. Jedna retencija bila bi na lokaciji "Nakop", dvije retencije na lokaciji "Pakao", jedna retencija na lokaciji "Komušanac" i četiri retencije na lokaciji "Vučjak". Tijekom sljedećih mjesec i pol dana Hrvatske vode odradit će sve preduvjete za raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole“, rekla je za Hinu Jozić.

 Podsjetila je i da je dug postupak do realizacije ovog plana, ali da je to jedini pravi put za kvalitetno preveniranje budućih šteta.