UPITAN KRAJ PANDEMIJE

PONOVNO JE ZAVLADALA NEIZVJESNOST: ‘Potpuno je nejasno što se dogodilo s cjepivom Astrazenece’

‘EK je večeras na sastanku s dijelom uprave AstraZenece vrlo oštro nastupila zahtijevajući konkretne odgovore. Potpuno je nejasno što se dogodilo s tim cjepivom’

Zbog zastoja u isporuci cjepiva protiv koronavirusa diljem Europske unije ponovno je zavladala neizvjesnost oko kraja pandemije. Govoreći o zacrtanoj procijepljenosti od 70 posto, Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je u emisiji “Otvoreno” HRT-a da ishod u Hrvatskoj ovisi AstraZeneci.

“Ključna je situacija s AstraZenecom, jer je većina europskih zemalja najviše doza kod tog proizvođača rezervirala. Još je ta situacija u vaganju s EK i možda bude imala povoljne rezultate. Imamo određene obveze prema EU što je s jedne strane plus, ali nam i veže ruke za neko samostalno daljnje postupanje. Vjerujem da je EU jak pregovarač i da će uspjeti izboriti bolju situaciju za europske zemlje”, rekla je.

Jasna Paro, dopisnica iz Bruxellesa, kazala je kako je EK večeras na sastanku s dijelom uprave AstraZenece vrlo oštro nastupila zahtijevajući konkretne odgovore. “AstraZeneca je prema nekim informacijama iz EK dobila više od 300 milijuna eura da bi počela proizvodnju prije listopada. Cilj je bio da se cjepivo počne proizvoditi dovoljno rano i da kad bude odobreno od strane europske agencije za lijekove da bude spremno za distribuciju zemljama članicama. Potpuno je nejasno što se dogodilo s tim cjepivom”, kazala je.

Paro zaključuje da će EK pritiskati AstraZenecu svim sredstvima kako bi dobila cjepivo koje je naručila. “Čuli smo od visokopozicioniranog izvora da postoje jasne naznake da je dio vodstva AstraZenece svjestan toga da je donio pogrešnu odluku i da bi se u sljedećih nekoliko dana moglo dogoditi da promijene odluku i da povećaju isporuke brojci od 80 milijuna doza koliko je dogovoreno”, dodala je Paro.

‘NE RADI SE O ŠIRENJU PANIKE, ALI…’ Hrvatski znanstvenik tvrdi: ‘Ne možemo očekivati da će Hrvatska biti pošteđena novih sojeva virusa’

Slučaj preminulog dječaka

Ivan Puljiz, dr. med., predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” osvrnuo se na slučaj dječaka koji je preminuo od posljedica koronavirusa. “Još jednom izražavam saučešće obitelji. On je došao u teškom stanju u kliniku, to je bio teški oblik multisistemskog inflamatornog sindroma u tijeku covid infekcije. U klinici je boravio nepunih 36 sati, unatoč svim poduzetim mjerama liječenja, nažalost nije bilo uspješno”, rekao je.

Ivica Lukšić, dr. med., v.d. ravnatelja KB Dubrava, rekao je da kod nemalog broja pacijenata koji su preboljeli covid-19 bilježe komplikacije. “U tom smislu smo i organizirali post-covid dnevnu ambulantu. Vidjeli smo i kod mlađih ljudi i koji nisu značajno optrećeni komorbiditetom nekakve neobične komplikacije, prije svega na vaskularnom sustavu, ali i drugim organima”, rekao je.

LAUC ODGOVORIO MOLEKULARNOM BIOLOGU: ‘Stalno nešto trola po mom FB zidu’; odmah stigla replika: ‘Kako krhka ega neki imaju’

Tri dana bez adekvatne pomoći

Sin Jasmine Kalčić, novinarke HRT-a, prvi je u Hrvatskoj zabilježio simptome tog sindroma. “Krenulo je glavoboljom, dala sam mu tabletu i mislila proći će. Tu noć on je gorio, temperatura nije padala ispod 40 stupnjeva, pojavio se osip na ruci koji se širio navjerojatnom brzinom. Imao je jake bolove u trbuhu, žalio se da ga boli srce, da ne može disati. Imao je treskavicu, proljevu. Nakon tri dana nisam dobila adekvatnu pomoć, nisu mogli prepoznati što je pa sam odlučila u dječju bolnicu na Kantridi,” rekla je.

Nakon terapije imunoglobulinima, kaže Kalčić, njezin sin se pomalo vratio u život. Nakon mjesec dana, kaže da se Petar osjeća dobro, ali se brže umara. “Njegovo tijelo je prošlo stravične napore i treba vremena da se oporavi”, rekla je Kalčić.

Puljiz je istaknuo da nisu detektirani čimbenici rizika koji dovode do razvoja ovog sindroma. I djeca koja su prethodno bila zdrava, kaže, mogu razviti simptome. “Temperatura koja traje više od tri dana, dobi do 19 godina, zahvaćenost više od dva organska sustava, slabost srčanog mišića, oštećenje koagulacije, simptomi sa strane probavnog sustava – proljev, bolovi u trbuhu, povraćanje… Povišeni markeri upale, podatak za covid ili pozitivan ili jasno izlaganje”, rekao je Puljiz.

OBEĆAVAJUĆI REZULTATI NOVE STUDIJE: Modernino cjepivo učinkovito djeluje protiv novih, zaraznijih sojeva koronavirusa

Novi sojevi virusa

Stipan Jonjić, sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, rekao je da sa sigurnošću ne može reći da mutirani britanski soj koronavirusa nije stigao u Hrvatsku. “Virusi puno mutiraju, to nije neobično. Neobično je da nema više varijanti. Impresivno je koliko su male te promjene”, rekao je Jonjić.

“Postoji realna šansa da ovaj ili neki drugi virus rezultiraju varijatnom koja će biti puno patogenija od konvcencionalnog Sars-Cov-2 koji je došao do nas. Ne sjećam se nijednog infektivnog agensa koji se tako podmuklo širi i rezultira tako nepredvidivim posljedicama. Moramo s tim živjeti i nadati da se da će se ovo s cjepivom brzo riješiti”, dodao je.

Jonjić je naglasio kako je dobro što nema čvrstih dokaza da je ijedna od poznatih mutanti otporna na imunost koju potiču cjepiva. “Koliko god je sad trenutak zastrašujuć, treba izdržati s mjerama i vjerovati da će Europa riješiti problem. Nadajmo se da će se s proljećem smanjiti širenje virusa, ja bih ipak ostao manje pesimističan”, rekao je.

JESU LI FARMACEUTI IZIGRALI EUROPU? Hrvatski profesor s Oxforda iznenađen nedostatkom cjepiva: Ništa od normalizacije života u 2021.?

Nema dovoljno cjepiva

Pavić Šimetin rekla je kako je osigurano dovoljno cjepiva za drugu dozu, ali s tim da će se odgađati za peti ili šesti tjedan. “Što se tiče Pfizera, ne ide se u nova cijepljenja nego se usmjerava na drugu dozu. U nedjelju dolazi cjepivo od Moderne i s njim možemo cijepiti novu populaciju”, rekla je Pavić Šimetin istaknuvši Sisačko-moslavačku županiju kao poseban izazov.

Lukšić je rekao da zadnjih dana imaju kontinuirano isti broj bolesnika, dok broj težih kliničkih slika ne opada. “Nema naznake da su lakši oblici ili da se događa promjena na bolje”, rekao je.

Što se tiče velikog broja hospitaliziranih, Jonjić je rekao mu se čini kako ta stabilna situacija možda pokazuje kako nemamo novi soj virusa. “To je daleko od kontrole, nemojmo se zavaravati. Ja nemam odgovor zašto je obustavljen pad bolesnika u bolnicama”, rekao je. “Trebamo se nadati da će cjepivo imati puno širi repertoar protektivnih mehanizama od samih protutijela”, dodao je.

Pavić Šimetin je rekla kako očekuju kroz mjesec ili dva da će krenuti u cijepljenje osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika, a potom i ostatka populacije. Ponovila je kako sve ovisi o pregovorima s AstraZenecom.

POZITIVNE VIJESTI IZ PFIZERA: ‘Istražili smo inovativne načine za povećanje broja doza; Čak ćemo i povećati broj isporuka’

Povratak na Net.hr