DSS / optužuje Dikića za huškanje na nasilje u Mitrovici

MUP demantuje i najavljuje da će svi odgovorni biti procesuirani

4.11.2013.
17:29
VOYO logo

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić optužio je zamenika direktora policije Bratislava Dikića da je tokom jučerašnjih izbora na Kosovu u Mitrovici huškao na nasilje. MUP je ove navode demantovao i najavio da će svi odgovorni biti procesuirani, javlja Tanjug, a prenosi Blic.

Na pitanje ima li informacije da je žandarmerija učestvovala u postavljanju eksplozivne naprave u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Samardžić je rekao da ima "dosta indicija i veoma mnogo podataka" i da sve što kaže mora biti istraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Šetanje Dikića po Mitrovici i pokušaj da naše posmatrače navede da lome kutije je jak indikator kao i činjenica da nijedan vinovnik događaja nije uhvaćen, osim jednog koji je pušten - rekao je Samardžić.

Samardžić je odbacio navode da je Demokratska stranka Srbije učestvovala u organizovanju nereda na biralištima na severu Kosova i Metohije i poručila da nema razloga da se izbori u pokrajini ponavljaju jer su “potpuno propali”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te stranke poručuju da oni nisu imali interes da izbori budu prekinuti, jer ih je, kako kažu, srpski narod bojkotovao, a mala izlaznost, smatraju, nije odgovarala vlastima u Beogradu koje su “imale nalog zapadnih zemalja da izbori budu sprovedeni”.

Samardžić navodi da je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pokazao nervoznu reakciju kada je tražio 45 minuta za intervenciju jer, kako je istakao, srpska policija i po rezoluciji 1244 i po stavovima Albanaca i Euleksa ne može da ulazi na Kosovo i Metohiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samardžić je rekao i da je čudno što je za intervenciju traženo samo 45 minuta jer “snage koje su za nju potrebne za to vreme ne bi stigle ni da se stacioniraju”.

- Možda je mislio na one koji su već bili stacionirani iz žandarmerije na severu Kosova, da ih aktivira na 45 minuta, pa da naprave jedno otvoreno krvavo nasilje nad stanovništvom - rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da Vučiću to “srećom nije dopušteno” jer su, kako kaže, i Brisel i Priština procenili da je “njegova izjava izraz besa”.

Optužbe kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimira Pantića prema kojima je funkcioner DSS Marko Jakšić organizovao incidente, Samardžić je nazvao “potkazivanjem nevinog čoveka”, a zahtev da Jakšić bude uhapšen zajedno sa zahtevom za intervenciju u 45 minuta, pokazuje da “država polako srlja u nerede i represiju koju će podržati Evropska unija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP: Optužbe DSS-a lažne

Državni sekretar MUP-a Vanja Vukić demantovao je Samardžićeve navode da je Bratislav Dikić učestvovao u incidentima tokom glasanja na lokalnim izborima u severnom delu Kosovske Mitrovice najavivši da će država sankcionisati odgovorne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- To apsolutno nije tačno. Iz DSS dolaze razne optužbe koje se do sada nisu nikada pokazale kao tačne - rekao je Vukić novinarima u Nastavnom centru MUP-a u Makišu.

Upitan da prokomentarsise optužbe iz DSS-a da zamenik direktora policije Bratislav Dikić stoji iza nereda u Kosovskoj Mitrovici, on je naveo i da se “nijedna optužba iz DSS se nije do sada pokazala kao tačna tako da ni to nije tačno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukić je rekao i da će svi oni koji su izvršili bilo koje krivično delo tokom lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici biti procesuirani bez obzira gde se nalaze.

- Država Srbija će preuzeti mere iz svoje nadležnosti i one za koje se dokaže da su izvršili bilo koje krivično delo će procesuirati - rekao je državni sekretar MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koliko osoba je izazvalo incidente, Vukić je odgovorio da nema te podatke: “To ne znamo, policija to radi operativno i nemamo nikakvih drugih podataka”.

Vukić je prethodno prisustvovao primopredaji pet specijalnih vozila koje je američka ambasada uručila danas Upravi granične policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo