Play ponuda

UŽIVO, EUROPA POKUCALA NA VRATA / Uhićen Tomislav Tolušić: Poznato za što ga se sve tereti; Ispitivali su ga satima, otkriveno kako se branio; Sutra odluka o istražnom zatvoru

Image

Istragu vode europski istražitelji u suradnji s PNUSKOK-om, uhićene su dvije osobe, a sumnja se da je Tolušić varao na poticajima vezanim za vinograd

7.7.2022.
8:34
Play ponuda
  • Policijski istražitelji jutros su upali u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića
  • Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja: Uhićene su dvije osobe
  • MUP: Druga uhićena osoba je zaposlenik tijela državne uprave
  • Sumnja se da je Tolušić varao na poticajima za vinograd
  • Tolušić je za vinariju Apolitico dobio 2,5 milijuna kuna bespovratnih poticaja od Agencije za plaćanje u poljoprivredi
  • Tvrtka zbog koje je uhićen: Nema zaposlenih, u 2021. nije ostvarila nikakav prihod
  • Drugi uhićeni je Željko Ferenc, zaposlenik Ministarstva poljoprivrede
  • Plenković iznenađen uhićenjem Tolušića, kaže da nije imao pojma

TIJEK DOGAĐAJA:

Sutra odluka o istražnom zatvoru

21.17 - Tomislav Tolušić ispitan je u zagrebačkom uredu europskog tužitelja, a njegovi odvjetnici pretpostavljaju da će tužitelji u petak ujutro zatražiti istražni zatvor za bivšeg HDZ-ova ministra osumnjičenog za prijevare s europskim novcem za izgradnju vinarije u Virovitici.

Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić izjavio je Hini da je njegov branjenik detaljno iznosio obranu, odgovarao na sva pitanja istražitelja I negirao krivnju te da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom da je Tolušić nakon ispitivanja vraćen policijskom pritvorskom nadzorniku, najvjerojatnije u petak ujutro zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Europski tužitelji se o tome još nisu oglasili, a ukoliko EPPO zatraži određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučivati istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Milanović: Meni nitko nije nastradao od suradnika

21.13 - Predsjednik Zoran Milanović komentirao je i današnje uhićenje bivšeg ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića. "Još jedan. Ja sam bio premijer, DORH je bio isti, imao je bolje vodstvo, ali moj šef ureda je optužen za nešto prosto nevjerojano, radi dnevnica. Meni nitko nije nastradao od suradnika, nije bilo sumnji, optužnica. Ili smo se super prikrivali ili nismo krali. Ne znam kako ljudi spavaju", upitao se.

Odvjetnik: Ne treba raditi cirkus od ovoga

21.00 - Europski istražitelji su nakon vrata doma Tomislava Tolušića, pokucali i na vrata njegove vinarije. Istražuje ga se zbog načina na koji je dobio bespovratnih dva i pol milijuna kuna. Te europske novce dobio je njegov OPG Terra Slavonia 2020. godine, na temelju natječaja Vinska omotnica, uz još 17 OPG-ova.

"Radi se o djelima subvencijske prijevare i poticanja na zlouporabu položaja. Ne treba raditi cirkus od ovoga, treba pustiti neka se postupak vodi, i na kraju u to sam uvjeren će gospodin Tolušić dokazati svoju nevinost", rekao je za RTL Danas odvjetnik Ivan Stanić.

Tolušić prevezen u pritvor

20.55 - Završilo je ispitivanje Tomislava Tolušića je nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja prevezen u pritvor na zagrebačkim Oranicama, gdje će prenoćiti, javlja Index.

Njegovi odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić kratko su poručili da je Tolušić samo odgovarao na pitanja tužitelja.

Tolušić je ispitan

19.45 - Ispitivanje je završeno. Tolušić je napustio prostor Ureda europskog javnog tužitelja u policijskom kombiju, ali njegovi odvjetnici su još ondje, javlja Nova TV. Uskoro bi se trebalo doznati hoće li protiv njega biti podnesen zahtjev za istražnim zatvorom.

Tolušić bi mogao prenoćiti u pritvoru

19.33 - RTL javlja kako ispitivanje traje više od dva i pol sata. Ako Ured europskog javnog tužitelja zatraži istražni zatvor, Tolušić bi mogao prenoćiti u pritvoru. Sutra bi, u tom scenariju, bivši ministar poljoprivrede mogao izaći pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Zasad zahtjev Ureda nije zaprimljen.

Tolušić je već na ispitivanju?

19.06 - Index neslužbeno doznaje kako bi Tomislav Tolušić već mogao biti na ispitivanju u Uredu europskog tužitelja.

Virovitički novinar: Tolušić nikad nije bio poljoprivrednik

19.05 - Vlasnik i urednik portala Virovitica.net Goran Gazdek komentirao je najnovija zbivanja u Virovitici, pogotovo u kontekstu toga što se za Tomislava Tolušića dugo sumnjalo da vara na poticajima.

“Od početka je bilo sumnjivo pitanje novca, odnosno 4,5 milijuna kuna koliko vrijedi njegova vinarija, velebna, kako smo mi to pisali, zbog čega se on ljutio i tužio nas. Novac je bio pokretač svih tekstova koje su novinari iz različitih redakcija pisali”, rekao je Gazdek za N1 i dodao da Tolušić prije političke karijere uopće nije bio poljoprivrednik.

“Ne, on se nikad nije bavio poljoprivredom. Pravnik je po struci, a vrlo je mlad ušao u politiku i strelovito je napredovao, završavao stranačke akademije, političku akademiju u Bruxellesu… On je 2009. godine bio kandidat za župana. Mi smo organizirali 10 pitanja za kandidate, a on je na pitanje: 'Koji vam je hobi?' odgovorio da su to nogomet i vinograd 'kad me tata natjera'. Vrlo je nerado išao u taj vinograd, na koji se kasnije pozvao da se bavio vinogradarstvom i vinarstvom”, rekao je virovitički novinar.

Image
'ON JE I DALJE JAKO MOĆAN' /

Virovitički novinar o Tolušiću: 'Donedavno je bio poljoprivrednik 'kad ga tata natjera', sad sve javne službe kupuju samo njegovo vino'

Image
'ON JE I DALJE JAKO MOĆAN' /

Virovitički novinar o Tolušiću: 'Donedavno je bio poljoprivrednik 'kad ga tata natjera', sad sve javne službe kupuju samo njegovo vino'

Tolušić nije mogao dokazati podrijetlo novca za vinariju?

18.15 - Isplivali su novi detalji optužbi koje europsko tužiteljstvo stavlja na teret Tomislavu Tolušiću. Radi se o projektu za koji je novac tražio iz tzv. vinske omotnice 2020. godine.

Telegram piše da je projekt bio ukupno vrijedan 4,7 milijuna kuna, a financiranje je bilo predviđeno u omjeru 50-50, što znači da je Tolušić sam trebao osigurati jednu polovicu sredstava, a drugu polovci ubi dobio bespovratno iz EU fondova.

No, Tolušić je na taj natječaj poslao dokumentaciju kojom je nastojao dokazati da može sam financirati projekt putem kredita. Kasnije je to pokušao promijeniti u pozajmice, da bi se na kraju ispostavilo da je riječ o novcu čije podrijetlo nije mogao dokazati.

Ferenc negirao ono za što ga se tereti

16:20 Zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi Željko Ferenc, kojega se istražuje već je ispitan. Njegov odvjetnik Maro Konjuh kazao je da se Ferencu na teret stavlja mala kriminalna količina u odnosu onoga što može pretpostaviti da je predmet postupka u cjelini, odnosno zlouporaba položaja i ovlasti, javlja HRT. To je, navodi on, blagi oblik kaznenog djela. 

"Ferenc je iznio kratku obranu i negirao bilo kakvu vezu s onim što mu se stavlja na teret, kazao je Konjuh. Prema informacijama koje ima, vjeruje da će se predložiti istražni zatvor, kazao je. 

Tolušićev odvjetnik: U tijeku dana slijedit će daljnje postupanje nadležnih tijela

15:55 - Jedan od Tolušićevih odvjetnika, Ivan Stanić, komentirao je situaciju za Hrvatski radio.

"Vezano za konkretna postupanja Ureda europskog javnog tužitelja u RH, mogu potvrditi da su određene dokazne radnje prema gospodinu Tolušiću u tijeku, njegov braniteljski tim, to smo gospodin Nikola Mandić i ja, u ovom trenutku niti raspolažemo nikakvim detaljnim informacijama, a i ZKP nam nalaže jedan pristup u kojem je nejavnost i tajnost izvida na prvom mjestu, prema tome, mi vam nekakve detalje o činjenicama vezanima uz inkriminacije dati ne možemo", rekao je Stanić za Hrvatski radio.

Tolušić i Ferenc u Zagrebu čekaju ispitivanje europskih tužitelja

15:03 - Tolušić i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc jutros su po nalogu europskog tužitelja uhićeni u Virovitici gdje su im pretraženi domovi, uredi i druge prostorije koje koriste.

Odvezeni su u Zagreb, gdje će ih ispitati europski tužitelji, a zatraže li za njih određivanje istražnog zatvora o tome će odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Ministrica Vučković o kontaktima s Tolušićem: 'Neke stvari mogu se doživjeti kao pritisak'

13:13 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je uhićenje bivšeg ministra. Na pitanje "češljaju" li istražitelji još nešto u njezinom ministarstvu, kazala je: "Ne mogu ni potvrditi ni osporiti, istraga je u tijeku."

Kazala je da ima mnogo upita o vinskoj omotnici, no nije željela precizirati jesu li među tim upitima i USKOK-ovi.

"Nekoliko puta sam imala kontakt s Tomislavom Tolušićem. Neke stvari se mogu doživjeti kao pritisci. Istraga je u tijeku", rekla je, ali nije htjela pojasniti je li Tolušićevu komunikaciju s njom shvatila kao pritisak.

""Nisam imala kontakt s gospodinom Tolušićem nakon odbijanja drugog zahtjeva. Prema mojim informacijama, Tolušićev OPG se javio na četiri natječaja. Dobio je otprilike 2,5 milijuna kuna na prvom natječaju, isplaćeno im je oko 1,4 milijuna. Na dva natječaja je odbijen. Na četvrtom još nije sve završeno, ali on nije bio iznad crte", rekla je ministrica Vučković.

Plenković o uhićenju: 'Nisam imao pojma'

13:07 Uhićenje bivšeg ministra Tolušića kratko je prokomentirao i njegov nekadašnji "nadređeni" Andrej Plenković. Na pitanje je li bio iznenađen kada je čuo za vijest o uhićenju, premijer je odgovorio: "Jesam. Nisam imao pojma o tome ništa."

Drugi uhićeni je zaposlenik Ministarstva poljoprivrede

10.52 - Nacional doznaje kako je drugi uhićeni Željko Ferenc, zaposlenik Ministarstva poljoprivrede, iz županijskog ureda u Virovitici. On je zaposlenik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, zadužen za izračunavanje EVPG-a (ekonomska veličina OPG-a).

Tvrtka zbog koje je uhićen: Nema zaposlenih, u 2021. nije ostvarila nikakav prihod

10.22 - Tvrtka Terra Slavonia d.o.o. povezana je s Tolušićem, a zbog poslovanja te kompanije je policija danas ušla u njegovu kuću. Tijekom 2021. ta kompanija nije ostvarila nikakav prihod, već je prijavila gubitak od 7800 kuna. Direktorica i osnivačica tvrtke je Ana Tolušić, a firma je osnovana u rujnu 2021. godine s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Glavna djelatnost je proizvodnja vina od grožđa, a prema podacima poslovnog servisa, tvrtka 2021. nije imala zaposlenih, doznaje Jutarnji list.

Tolušić dovezen u vinariju

10.17 - Nešto prije 10 sati završen je pretres kuće u Virovitici. Istražitelji su dovezli Tolušića u vinariju i u tijeku je pretres tog objekta. Jedan policajac čuva prilaz vinariji zbog interesa medija, piše Večernji list.

Drugi uhićeni je djelatnik Ministarstva poljoprivrede u Virovitici

10:01 Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru uhićen je još jedan zaposlenik tijela državne uprave, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitete uhićenih. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave, izvijestila je policija.

Večernji list piše da je uz Tolušića uhićen i djelatnik Ministarstva poljoprivrede zaposlen u županijskoj ispostavi u Virovitici.

Policijski kombi nije više pred Tolušićevom kućom

9:52 Policijski kombi je napustio dvorište kuće Tomislava Tolušića, objavio je Jutarnji list.

Otišao iz politike i vinariju nazvao - Apolitico

9:50 Tolušić se nakon odlaska iz Vlade i povlačenja iz aktivne politike u pandemijskoj 2020. godini upustio u vinarski posao. U Rezovcu kod Virovitice sagradio je modernu vinariju površine 600 četvornih metara. Vrijednost investicije bila je oko pet milijuna kuna, a dio je sufinanciran sredstvima EU-a iz tzv. "vinske omotnice". Vinariju je nazvao Apolitico Boutique Winery, aludirajući nazivom na svoj odlazak iz politike.

Oglasila se i policija: Drugi uhićeni je zaposlenik državne uprave

9:43 Priopćenjem se oglasilo Ravnateljstvo policije.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja). Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja", naveli su.

Tolušić obuhvaćen još jednom istragom

9:38 Policijski istražitelji u kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici došli su u četvrtak ujutro, neslužbeno zbog poticaja koje je dobio za svoju vinariju otvorenu nakon odlaska s ministarske dužnosti. Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji bi danas trebao biti ispitan u Uskoku.

Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja

9:25 Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) oglasio se priopćenjem u kojem stoji da su dvije osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti.

"Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj. Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija. EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", stoji u priopćenju EPPO-a.

Tolušićev odvjetnik zasad se ne očituje

9:20 Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić zasad se ne želi očitovati. Nije htio ni potvrditi ni demantirati uhićenje.

Sumnja se da je Tolušić varao na poticajima

08.55 Kako doznaje Večernji list radi se o istrazi koju vode europski istražitelji. Bivši ministar sumnjiči se da je varao na poticajima za vinograd te prijavljivao zemlju za poticaje iako su na njima i ranije postojali vinogradi.

Tolušić je dobio 2,5 bespovratnih milijuna kuna za vinariju

8.43 - Tolušiću je Agencija za plaćanje u plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila bespovratnih 2,5 milijuna kuna za vinariju koju je počeo graditi u svibnju 2020. Tolušić se tada pravdao kako njegova bivša pozicija nema veze s poticajima te kako to što je bio šef ljudima koji su mu dali poticaje nije bitna. "Normalan, običan sam građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti. Prije nego sam se javio na natječaj, pitao samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno", govorio je tada Tolušić.

Istražitelji upali u Tolušićevu kuću

8.34 Policijski istražitelji rano jutros pozvonili su na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici.

Play ponuda
Play ponuda