Premijer Plenković komentirao je slučaj braće Mamić koji su od dugogodišnjih kazni pobjegli u BiH: 'Nažalost, ovo nije jedini takav slučaj, već se radi o sistemskom problemu'

Premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković za Novi list je komentirao slučaj braće Zdravka i Zorana Mamića koji su pobjegli u BiH od dugogodišnjih kazni u Hrvatskoj.

"Naravno da se ne osjećam dobro kada vidim da su pravomoćno osuđene osobe pobjegle u BiH kako bi izbjegle izvršenje kazne u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Građani stvaraju nepovjerenje

Istaknuo je da su upravo takve situacije razlog zbog kojeg građani stvaraju nepovjerenje u "pravosudni sustav, njegovu učinkovitost, ali i pravičnost".

"Nažalost, ovo nije jedini takav slučaj, već se radi o sistemskom problemu", rekao je.

Premijer Plenković rekao je da je naložio ministru da uputi pismo predsjedniku Vrhovnog suda i Glavnoj državnoj odvjetnici u kojima ih poziva da predlože izmjene zakona. "Propise u praksi primjenjuju i tumače suci i državni odvjetnici, koji su u svom radu neovisni i lišeni bilo kakvog utjecaja izvršne vlasti. To je bio slučaj i u ovom konkretnom predmetu", rekao je Andrej Plenković.