Play ponuda

PLANINARI ZAROBLJENI NA RISNJAKU: / HGSS pokrenuo akciju spašavanja, probijaju se kroz snijeg dubok do tri metra

Image
Foto: HGSS

Dvoje planinara je zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bilo primorano ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka

19.2.2018.
14:16
HGSS
Play ponuda

Spasioci HGSS Stanice Delnice pokrenuli su akciju spašavanja i evakuacije planinara koje je snježno nevrijeme zarobilo u zimskom skloništu na Risnjaku.

Kako su danas objavili na stranicama HGSS-a, spasioci su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodat će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama.

Naime, nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, jutros je pokrenuta akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka.

U dogovoru s prognostičarima DHMZ-a, akcija je pokrenuta u vremenskom prozoru kada se očekuje prestanak snježnog nevremena, ali i dalje uz snažan vjetar. Spasioci su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. Zbog velikih količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže više od tri metra te novih količina svježeg snijega, spasioci će se kretati turnim skijama i pokušati pripremiti stazu za planinare koji se moraju kretati bez skija, ali s krpljama koje im spacioci donose.

Procijenjeno vrijeme akcije je 12 sati, te se dolazak na Platak očekuje u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spasioci Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice.

Play ponuda
Play ponuda