ŠTO SE DOGAĐA?! / Piletina skuplja od janjetine, a kilogram puretine košta 127 kn: Najgore od svega? Najveće poskupljenje tek dolazi

Kilogram piletine ili puretine košta više od 100 kuna, odnosno više od kilograma janjetine

16.5.2022.
7:41
Play logo

Da nas uvijek nešto može iznenaditi, pogotovo u kriznim vremenima, pokazale su nove cijene piletine. Kilogram filea košta između 85 i 132 kune, što je više od, recimo, kilograma janjetine.

"Imam i dobru penziju i sve, ali to je previše. Cijene su otišle toliko prema gore, to mi je jako puno", komentirala je Angelina iz Zagreba, a njen sugrađanin Rudi dodaje: "Kila pilećih kostiju - tri kune. To nije skupo. Bit će neka juhica, kakva-takva. Na pileći file zaboravi. Sad ćemo malo šparati", kazao je Rudi iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeftinije na tržnicama

Da stvari budu čudnije, cijene na tržnicama, koje su oduvijek slovile kao skuplje, sad su niže nego u trgovinama. Kilogram filea na placu dođe između 62 i 66 kuna.

''Mi zbilja gledamo da to ne ide u nekom prevelikom pravcu. Jako puno ljudi se u zadnje vrijeme razočaralo u trgovačke centre tako da se dosta orijentiraju na tržnice'', rekao je za RTL mesar Siniša Došlin.

Image
EUROPA U PANICI /

Ako rat u Ukrajini potraje, nadrapat će i Hrvatska? 'Standard će pasti i do 30 posto, još će poskupjeti energija i hrana'

Image
EUROPA U PANICI /

Ako rat u Ukrajini potraje, nadrapat će i Hrvatska? 'Standard će pasti i do 30 posto, još će poskupjeti energija i hrana'

Piletina je, u usporedbi s istim razdobljem lani, poskupjela za 17 posto. To je još i dobro, jer su cijene u Mađarskoj više za 40, a u Italiji za čak 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ogromni problem svih stočarskih proizvodnji je taj enormni rast žitarica i uljarica koji se prelije na stočnu hranu, sad je tu energija, problem je i plavi dizel. Sve to utječe na cijenu. Koliko tu ima špekulacija? Naravno da ih ima kada dolazi do ovakvih tržišnih poremećaja'', kazala je Zvjezdana Blažić, konzultantica za sektor hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast troškova proizvodnje

Ništa bolja situacija nije ni s puretinom. Kilogram filea košta 127 kuna. Najgore od svega, cijene peradi neće tako skoro prestati rasti, jer najveće poskupljenje tek dolazi. Proizvođači tvrde da su uslijedila velika poskupljenja i u proizvodnom procesu, zbog previranja na globalnom tržištu.

Play logo

"Promjene u cijenama sirovina i energenata su drastične. Kukuruz je poskupio 96 posto, pšenica 90 posto, dok je soja poskupjela gotovo 50 posto. Uz to, cijena energenata, koja je također ključan faktor, drastično je porasla. Osim nafte, plin je do sada poskupio više od 60 posto, a električna energija 144 posto. Kao dodatno opterećenje porasli su i troškovi pakiranja samih proizvoda", poručili su iz Vindije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo