'Pedala nije šala' okupila tisuću biciklista

Oko dvije tisuće biciklista okupilo se na prosvjednoj vožnji centrom Zagreba u nedjelju 18. rujna, kako bi upozorili na nezadovoljavajuće stanje u biciklističkoj infrastrukturi grada.

19.9.2011.
15:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Biciklistička kultura sve je razvijenija, ne samo zbog kriznih vremena u kojima bicikl služi kao jeftino prijevozno sredstvo, već i zbog osviještenosti o biciklu kao načinu života, a što je na tragu dugogodišnjih trendova u većini europskih gradova.

Da Zagreb doista može, barem što se biciklističke kulture tiče, izgledati poput Kopenhagena ili Amsterdama, pokazala je u nedjelju udruga Sindikat biciklista uspješno organiziravši drugu po redu Kritičnu masu nazvanu Pedala nije šala – koja je okupila oko dvije tisuće zaljubljenika u dva kotača.

U koloni dugačkoj nekoliko kilometara vozile su se i cijele obitelji, najmlađi zaljubljenici u bicikle i svi oni koji žele cjelovitu biciklističku mrežu u gradu Zagrebu, odvajanje biciklističkog prometa od pješačkog te, naravno, više parkirnih mjesta za bicikle.

"Građani su poslali jasnu poruku: da je potrebno promovirati bicikl, ali i da im je dosta loših i polovičnih rješenja, poput nove biciklističke staze u Petrinjskoj", rekao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista i dodao kako je ključ za rješavanje prometnih problema u gradu promocija alternativnih vrsta prijevoza, a za to je ključno poboljšanje infrastrukture – poput dobro izvedenih staza, dobrih parkirališta i dobre signalizacije.

U Sindikatu biciklista također su rekli kako podržavaju izgradnju biciklističke staze u Savskoj samo ako ona bude kvalitetno izvedena, odnosno ako neće zauzimati ionako uski pločnik namijenjen pješacima.

Osim u Zagrebu, Svjetski tjedan mobilnosti sličnim akcijama obilježen je u Osijeku i Sisku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali