REAGIRAO I MINISTAR

ZAOBIŠLI HRVATSKE ČLANOVE UPRAVE INE: ‘Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost’

Ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi Tomislav Panenić danas je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora (NO) i Uprave Ine noćas prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, zbog čega će, rekao je u izjavi Hini, zatražiti službeno očitovanje MOL-a.

Ministar Panenić potvrdio je Hini da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti.

ŠOK U SISKU: Odlučili zatvoriti rafineriju bez znanja Uprave Ine, reagirao je i ministar Panenić

„Jednom sam reagirao pravovremeno, ali ovaj put nisam dobio pravovremenu informaciju“, kazao je Panenić, referirajući se na svoju odluku iz srpnja kada se usprotivio slanju sirove nafte u riječku rafineriju, budući da bi to mogla biti naznaka o gašenje sisačke rafinerije.

Potreban dogovor

Kao i tada, i danas je Panenić naglasio da je potrebno postignuti dogovor MOL-a i Vlade, kao suvlasnika Ine, o njezinom poslovanju, pa tako i oko rafinerije.

„Sve vezano uz preradu nafte i samu rafineriju, koja je jedan od ključnih energetskih objekata u Hrvatskoj, trebalo bi biti dogovor između MOL-a i hrvatske Vlade i ja i ovaj put izražavam nezadovoljstvo da su pokrenuli tu aktivnost prije nego što je formirana Vlada i prije nego što je zauzet stav Vlade oko cjelokupne situacije u Ini, a time i prerade u Sisku“, kazao je Panenić.

 Tomislav Panenić
Tomislav PanenićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

Potvrdio je da je transport sada na istovaru u Rijeci, a sve se dogodilo, upozorio je, bez znanja hrvatskih članova Uprave i NO. Stoga će, dodaje, s njima žurno biti održane konzultacije.

„I bit će zauzet stav i pokušat ćemo razriješiti kako je uopće došlo do odluke i tko ju je donio, jer ona je donesena mimo hrvatskih predstavnika. Zatražit ćemo i službeno očitovanje od MOL-a“, najavio je.

‘I to baš na obljetnicu samostalnosti’

U riječku, a ne sisačku rafineriju, prevezena je noćas kompozicija od 12 vagona sirove nafte, odnosno oko 600 tona, a nezadovoljstvo zbog tog čina izrazio je i sindikat Nova solidarnost nazvavši to novim udarom na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države, zbog čega traži istragu i kažnjavanje odgovornih.

“Noćas su Mađari i mađaroni pokazali koliko cijene našu neovisnost i to baš na njezinu 25. godišnjicu. Smatramo ovo novim udarom na Sisak, ali i na institucije Republike Hrvatske. Zahtijevamo hitnu istragu i kažnjavanje odgovornih. Da li je ovo potez koji naglašava dobre odnose među dioničara, partnera u Ini, mađarskog MOL-a i RH?”, stoji u priopćenju sindikata.

Povratak na Net.hr