ZAVRŠIO JE DVOJNI OPTJECAJ / Nova pravila oko nove valute, evo što se sve mijenja: Od danas samo euri i pripazite na kojem bankomatu podižete novac

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od 15. siječnja na snagu stupaju dvije važne stvari oko uvođenja eura

15.1.2023.
7:57
Davor Puklavec/PIXSELL
Play logo

U nedjelju 15. siječnja završilo je razdoblje dvojnog optjecaja, u kojem su građani mogli plaćati i kunama i eurima. Od sada, sva plaćanja vršit će se isključivo u eurima, što je naša službena valuta od 1. siječnja 2023. godine. Podsjećamo, za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije bio dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji, a ostatak novaca mogao se vratiti u eurima, ali i kunama ako poslovni subjekt nije bio u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura.

Dio građana u ovom je periodu sigurno potrošio ostatke svojih kuna, a ako vam je još uvijek ostalo naše stare valute, zamjena novca može se i dalje do kraja godine izvršiti u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte. Nakon isteka godine dana, novčanice će građani doživotno moći zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci, dok će se kovanice moći mijenjati u periodu od tri godine od uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Od 15. siječnja mijenja je i još jedna važna stvar. Naime, od 15. prosinca do 15. siječnja banke su ukinule naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka. Taj period sada završava pa će građani, ako ne žele plaćati proviziju, morati podizati gotovinu na bankomatima svojih banaka.

Iz Hrvatske udruge banaka u petak su nam kazali da je prilagodba bankomatske mreže za isplatu euro novčanica još uvijek u tijeku i u skladu s definiranim terminskim planovima banaka. "Na dan 13. siječnja, eurima je opskrbljen 3.831 bankomat, a do 15. siječnja će biti opskrbljena cjelokupna bankomatska mreža banaka, odnosno oko 4.000 bankomata", kazali su nam.

"Zaključno s 15. siječnjem traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj, a od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Naknade u skladu s tečajem

Na pitanje hoće li možda bankomati početi isplaćivati novčanice od 50 eura, iz HUB-a su nam kazali da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a "novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

HUB smo pitali i hoće li banke možda dizati naknade za podizanje gotovine na svojim bankomatima sada kada smo uveli euro. "Naknade banaka konvertirane su u valutu euro isključivo primjenjujući fiksni tečaj i matematička pravila zaokruživanja u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Sve banke su ispravno preračunale i iskazivale cijene te nisu povećale cijene naknada i provizija za pojedine usluge namijenjene potrošačima“, odgovorili su nam iz Hrvatske udruge banaka.

Inače, cijene će u trgovinama i dalje biti iskazane u kunama, ali i u eurima, a tako će biti sve do 1. siječnja 2024. godine kada prestaje zakonska obveza dvojnog iskazivanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
U POTRAZI ZA UŠTEDOM /

Hrvati pohrlili u šoping u Hercegovinu: 'Pa isplati se dosta, sad su cijene uvođenjem eura u Hrvatskoj dosta porasle'

Image
U POTRAZI ZA UŠTEDOM /

Hrvati pohrlili u šoping u Hercegovinu: 'Pa isplati se dosta, sad su cijene uvođenjem eura u Hrvatskoj dosta porasle'

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo