Do lokalnih izbora preostalo je još samo pet dana, a istraživanje koje je za Dnevnik HRT-a proveo HRejting otkriva situaciju u Osijeku.

Istraživanje je provedeno od 3. do 5. svibnja, na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3,99%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Uvjerljivo vodstvo za mjesto gradonačelnika

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka, Ivan Radić (32,9%), prema rezultatima ankete, u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova podrške od glavnih rivala.

Za mjesto u drugom krugu bore se nestranački Goran Kušec (18,5%) koji uživa podršku SDP-a i kandidat saveza Domovinski pokret-Most Berislav Mlinarević (16,8%).

Uvjete za službenu kandidaturu u Osijeku ispunilo je još četvero kandidata, ali oni, prema HRejtingu, nemaju šanse za ulazak u drugi krug. Radi se o VladimiruŠišljagiću, kandidatu Snage Slavonije i Baranje (8,6%), VladimiruHamu, kandidat koalicije predvođene HNS-om (6,3%), KatariniKruhonji, predstavnica platforme Možemo (5,5%) i kandidatu grupe birača Miroslavu Vaneku koji ima 2,8% podrške.

Neizvjesna bitka za drugi krug

Za razliku od Zagreba gdje favorit u svakoj kombinaciji pobjeđuje s velikom razlikom i natpolovičnom biračkom potporom, pa onda i neodlučni ne mogu utjecati na konačni rezultat, u Osijeku to nije slučaj te će bitka biti daleko neizvjesnija.

U dvoboju centar desno protiv centra lijevo, HDZ-ov kandidat Radić dobio bi 48,4%, a SDP-ov Kušec 36,6%. Zbroj neodlučnih (8,6%) i onih koji trenutačno nemaju namjeru (6,4%) glasati, iznosi 15%.

Kad bi u drugom krugu snage odmjeravali kandidat HDZ-a i zajednički kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić osvaja 44,3%, a Berislav Mlinarević 36,8%. Neodlučnih bi u ovoj kombinaciji bilo 10,7%, a onih koji su rekli da neće glasati u drugom krugu 8,2%.

Najnapetija kombinacija je ona između kandidata Domovinskog pokreta i Mosta i kandidata SDP-a. Mlinarević bi u tom srazu odnio pobjedu s 2,3% više glasova od Kušeca. Neodlučnih je 10,5%, a onih koji na glasanje u drugom krugu neće 13,7% i to uglavnom birači HDZ-a.

Gradsko vijeće u Osijeku

HRejting pokazuje da bi poslijeizbornom koalicijom s Mostom i Domovinskim pokretom ali i uz pomoć D'Hondtove metode preračunavanja glasova, HDZ bez problema mogao složiti većinu u osječkom Gradskom vijeću. No, rasplet je gotovo nemoguće predvidjeti, a izborni prag prelaze samo četiri političke opcije.

Vodeća je koalicija predvođena HDZ-om (33,5%), potom slijedi SDP (20,1%). Savez Domovinskog pokreta i Mosta ima 15,7%, a Možemo 6,6%.

Izbornom pragu od 5% najbliža je Snaga Slavonije i Baranje (3,9%). Poprilično daleko su koalicija HNS-a, HSS-a i Čačićevih Reformista (2,7%), Lista grupe birača Miroslava Vaneka (2,2%), a najdalje je HDSSB (1,9%). No, činjenica je da bi cijelu situaciju mogli razriješiti neodlučni Osječani kojih je, prema anketi, 13,3%.