PROJEKT OD 100 MILIJUNA EURA

KREĆE GRADNJA NOVOG BANDIĆEVOG MEGAPROJEKTA: Novom prugom od Kvatrića do Zračne luke

Projekt nove tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do Velike Kosnice i dalje do Zračne luke “Franjo Tuđman”, ukupne vrijednosti oko 100 milijuna eura, u subotu su na prvoj stanici nove trase, Kvaternikovom trgu, predstavili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici koji su najavili da bi radovi trebali početi na jesen, a puni profil završiti kroz godinu i pol do dvije godine.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić rekao je da projekt predviđa četiri etape, a prva je od Ulice grada Vukovara do Kanalskog puta, odnosno do Savišća.

Za prvu etapu predviđen je rok od 45 dana za izraditi projekte, a zatim će se krenuti u raspisivanje natječaja pa se prvi radovi mogu očekivati na jesen. Trasa mora biti slobodna i svi objekti koji se nalaze na trasi će se rušiti. Imovinsko-pravni odnosi su ili u rješavanju ili su riješeni pa je tako i sa zgradom bivšeg kupališta na Kvaternikovom trgu koja ima dozvolu za uklanjanje.

Davor Paradžik, izvršni direktor tvrtke “Elektroprojekt” koja je s splitskom tvrtkom “Geoprojekt” dobila taj posao, objasnio je da se radi o projektu tramvajske pruge od Kvaternikova trga do Velike Kosnice, dužina trase je osam i pol kilometara, prijevozni kapacitet putnika je 1700 osoba u jednom satu i jednom smjeru, a procijenjeno vrijeme vožnje je 33 minute. Na trasi će, dodaje, biti oko 13 stajališta.

To je u odnosu na autobusni prijevoz duplo veći kapacitet i duplo kraće vrijeme trajanja puta, istaknuo je Paradžik. Najavio je da će u drugoj fazi od Velike Kosnice ići spoj do Zračne luke “Franjo Tuđman”.

BANDIĆ ŽELI JOŠ JEDAN MANDAT, PREDSTAVIO SVOJE NAJVAŽNIJE PROJEKTE: ‘Za tri tjedna počinjemo s prvom fazom izgradnje metroa’

Gradonačelnik Milan Bandić poručio je da će biti sretan kad se za dvije godine “budemo peljali s Kvatrića, Avenije Vukovar, Kanalskog puta – dokle su tramvaji došli, za Zračnu luku i natrag. I biciklističkom stazom 23 kilometara”.

To će biti jedan od najljepših poteza grada – i prometni i infrastrukturni, istaknuo je te dodao da će trasa od Kvaternikovog trga do Zračne luke biti dugačka 11 i pol kilometara.

Radnička cesta punog profila sa nadvožnjakom i podvožnjakom na Žitnjaku – Petruševec, koja će biti gotova do konca godine, bit će najljepša prometnica, a zagrebački tramvaj koji će voziti s Kvatrića do Zračne luke značit će nešto novo u prometu grada i dodatno pozicionirati Zagreb na karti europskih metropola, baš kao i kongresni centar koji se projektira, rekao je.

Svaki glavni grad koji nema zračnu luku, kvalitetnu, koji nema kontakt zračne luke sa centrom ili U-Bahn ili S-Bahn, tračnički promet, nije istinska europska metropola, smatra Bandić.

MEGALOMANSKI GRAĐEVINSKI PROJEKT: Zagreb dobiva novi cestovno-tramvajski koridor

Trasa gradske željeznice prolazit će Heinzelovom ulicomFoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjetio je da bi o toj pruzi mogli “samo sanjati” da prije 14 godina nisu ostavili trasu kad se radila Radnička cesta i Domovinski most. “Kad sam prije 14 godina predložio da se napravi pročišćivač otpadnih voda, uz koncesijski ugovor, onda smo ‘u paketu’ napravili Domovinski most. Tadašnji moji koalicijski partneri, a prije svega HSLS, imate zapisnike u Skupštini, su bili protiv. To sam uspio ‘izlobirati’ i napraviti”, rekao je.

POVEZNICA GRADA S NOVIM AERODROMOM: Večeras prva, probna vožnja nove autobusne ZET-ove linije

 

Povratak na Net.hr