'NE ŽELIMO BITI NIKAKVI CINKAROŠI' / Nitko nije oduševljen novim Zakonom o sigurnosti u prometu: Iz MUP-a uvjeravaju: 'Nećemo ulaziti u to kakvu bolest vozač ima'

U zdravstvu strahuju da će policiji morati otkrivati dijagnoze svojih pacijenata

21.10.2021.
8:47

Novim izmjenama Zakona o sigurnosti u prometu predviđeno je kako će vozačku dozvolu moći oduzeti i vaš liječnik, odnosno, specijalist koji vas je pregledao.

"Mislim da je najbolje da ostane kako je i bilo, da liječnik opće prakse opet da potvrdu, a specijalist medicine rada da izdaje uvjerenje o sposobnosti", kaže za RTL Danas Marko Pavlović, vozač taxija.

'Ne želimo biti cinkaraši'

U zdravstvu strahuju da će policiji morati otkrivati dijagnoze svojih pacijenata što nikako nije dobro jer se tako narušava povjerljivi odnos pacijenta i liječnika.

"Mi ne želimo biti nikakvi cinkaroši svojih pacijenata, naša uloga nije da sudjelujemo u represivnom aparatu. Hoće li odvjetnici ili ispovjednici također morati obavještavati policiju o onome što su čuli u tom povjerljvom razgovoru?", kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljske medicine.

Jednostavnija procedura

U MUP-u kažu da će cijela procedura za vozače biti jednostavnija, jer liječnici ionako najbolje znaju kakvo je stanje njihova pacijenta.

"Mi nećemo niti nas zanima dijagnoza pacijenta, mi nećemo ulaziti u to kakvu bolest vozač ima, već ćemo samo isključivo dobiti šifru po kojoj ćemo znati da taj vozač nije sposoban za upravljanje u prometu", kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije.

Visoke kazne

Potrebno je biti na oprezu jer će i kazne biti visoke. Ako vas ulove da upravljate vozilom, a ne biste smjeli, morat ćete platiti između 1500 i pet tisuća kuna, dok je za odgovornu osobu, bilo da je riječ o liječniku, specijalistu ili ravnatelju neke zdravstvene ustanove od pet do 15 tisuća kuna.

Izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa već su prošle javnu raspravu, a tek kada budu i usvojene u Saboru, donijet će se i pravilnik koji će liječnicima propisivati koje su to dijagnoze i terapije uslijed kojih će svom pacijentu moći oduzeti vozačku dozvolu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali