Play ponuda

NEVRIJEME POTUKLO OKOLICU SLATINE: / 'Led mi je ubio životinje, spašavali smo živu glavu'

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija

U ponedjeljak navečer nezapamćeno olujno nevrijeme zahvatilo je Virovitičko-podravsku županiju, a najviše su stradali dijelovi županije oko Slatine i Voćina.

26.7.2017.
19:16
PIXSELL / ilustracija
Play ponuda

Led je u okolici Slatine uništio polja prvoklasnog duhana, a na području Voćina ubijao janjce i kokoši. Vjetar je nosio krovove s kuća, obarao stabla i razbijao automobile.

Od prvoklasnog duhana nije ostalo ništa

Među onima koji su ostali bez ičega u tih dvadesetak minuta, koliko je olujnom vremenu trebalo da protutnji tim krajem, uzgajivač je duhana Davor Santi iz Bakića kod Slatine.

"Možemo samo pokupiti cijevi od navodnjavanja. Cijelu godinu se patimo, mučimo, i onda za 20 minuta oluja nam sve odnese", kaže Santi za službeni portal Virovitičko-podravske županije.

OPG Santi u vlasništvu njegovog sina ove je godine zasijao 7 hektara duhana od čega je pet hektara bilo navodnjavano. Na dva hektara koja se nalaze u blizini njegove kuće nije ostalo ništa, a očekivao je prinos od 6 tona suhog duhana za koji svi kažu da je prvoklasan.

U Bakiću je nevrijeme odnosilo crijepove s krovova, rušilo drveće, no najviše je stradao duhan i šteta će biti ogromna.

Image
ZAGORJE POHARALO NEVRIJEME S TUČOM: /

Čak nekoliko minuta padale su ledene loptice veličine oraha

Image
ZAGORJE POHARALO NEVRIJEME S TUČOM: /

Čak nekoliko minuta padale su ledene loptice veličine oraha

Led "obrao grožđe" u vinogradima

U nedalekom Markovu, Josipa Đepina za web Virovitičko-podravske županije kaže, dok skuplja crjepove s krovišta koje je razbacao vjetar, da se u tih dvadesetak minuta "spojilo nebo i zemlja".

"Udaralo je sa svih strana, jedno 20 minuta. Sama živim. Kako ću ja to popraviti", kaže ona.

U njezinom mjestu led je "obrao grožđe" uništivši nasade vinograda Vinarije 4B.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Led mi je ubio nekoliko janjaca i pet kokoši"

U Voćinu kažu da nevrijeme kakvo je bilo u ponedjeljak ne pamte ni najstariji žitelji. Ledotuča je stigla iznenada. Miroslavu Barešiću uništila je gotovo pola crijepova na krovu kuće, a na fasadi ostavila rupe. Dva gospodarska objekta teško su mu stradala, a na Opel Astri led mu je razbio stakla, retrovizore i žmigavce. Ali to nije sve...

"Led mi je ubio i nekoliko janjaca, a pet kokoši nije se stiglo spasiti. I mi smo spašavali živu glavu. Bilo je to živi užas kad je počeo lupati led. Bio je veličine jajeta. U zadnji tren smo pobjegli u kuću", kaže Barešić brišući suze jer mu je nevrijeme u trenu uništilo "svu njegovu muku".

Župan proglasio elementarnu nepogodu

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović proglasio je u srijedu elementarnu nepogodu za grad Slatinu te općine Čađavica i Voćin, zbog tuče koja je 24. srpnja pogodila to područje.

Jako grmljavinsko nevrijeme uz tuču prouzročilo je veliku štetu na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim), kao i na trajnim nasadima, stoci, objektima, infrastrukturi, vozilima, poljoprivrednim strojevima i opremi.

Sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, obvezuju se općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u najkraćem roku izrade izvješće s procjenom ukupne štete i dostave ga Županijskom povjerenstvu, koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Play ponuda
Play ponuda