Čačić otvorio dušu i objasnio zašto ga ne vole

‘Prvo je to bila Mađarska, pa gospodarstvo, pa kriza, pa ne živi se dobro, gotovo da nema ničega u zemlji i svijetu za što ja ne bih mogao biti kriv. Nekidan je na kavi nakon sjednice Vlade – bilo nas je desetak – netko jednostavno rekao kolegi: Nije važno što napraviš, za sve će ionako biti kriv Čačić!’, kazao je prvi potpredsjednik Vlade.

Radimir Čačić, ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade, po anketama je najnepopularniji hrvatski političar. No, kako kaže, on to potpuno razumije.

“Onog trenutka kada se bilo tko, a u ovom sam slučaju to ja, nađe u poziciji koja pretpostavlja da se rade promjene koje dodiruju ogromne, osobne interese, grupne ili koorporativne interese, neizbježno se javljaju napadi”, kazao je Čačić za Jutarnji list. Ipak, priznao je da ga kritike javnosti smetaju, “ali, jako generalno i na distanci”.

“Kao prvo, predugo sam u javnosti. Raznim vrstama napada sam bio izložen sedamdesetih, kada su me optužili za rušenje socijalizma, ali nema veze. Poslije su me oslobodili. Nisam čovjek koji bi bio podložan ideji popuštanja, ucjena i pritisaka, naprotiv. Jedino ne razumijem kako to mnogi nisu shvatili. Jednom je predsjednik jedne novinarske asocijacije čak poslao faks s prijetnjom da će me blatiti u televizijskoj emisiji ako mu ne pošaljem određeni iznos novca na njegov račun i to je i učinio. Naravno, nakon toga završio je na sudu i ispričao se. Takve prijetnje i ucjene primam svakodnevno”, kazao je Čačić.

Nema Vlade bez SDP-a, ali ni bez HNS-a

Još je pojasnio kako je stalno izložen napadima i kako to ‘ima svoju logiku’.

“Logika je u startu bila – napadnimo točku koja je najviše izložena napadima. Prvo je to bila Mađarska, pa gospodarstvo, pa kriza, pa ne živi se dobro, gotovo da nema ničega u zemlji i svijetu za što ja ne bih mogao biti kriv. Nekidan je na kavi nakon sjednice Vlade – bilo nas je desetak – netko jednostavno rekao kolegi: ‘Nije važno što napraviš, za sve će ionako biti kriv Čačić!’ Otprilike tako stoje stvari. To, naravno, nije slučajno, pokazuje značaj pozicije i HNS-a i moj. Pokušaj je bio kontinuirano da se ide na rušenje Vlade jer je svima jasno da nema Vlade bez SDP-a, ali ni bez HNS-a. Niti ću ja smjenjivati Milanovića, niti on mene. Mi smo strateški partneri i dok Vlade ima, ima i nas. Dakle, ako se nije uspjelo napadima na mene, ide se kroz HNS”, kazao je čačić, dodavši da nema nikakvih problema između njega i Vesne Pusić.

Na pitanje o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora, odnosno o njihovoj potrebi za luksuznim automobilima za koje je nedavno raspisan natječaj, Čačić je ponovio: ti ljudi moraju imati primjerene automobile i gotovo.

Problem s DIV-om ima brodograđevna mafija

Na pitanje o Danku Končaru, koji je od neozbiljnog (kako ga je nazvao Slavko Linić) postao konkurentnim poduzetnikom s ozbiljnom ponudom, Čačić je kazao kako je Končar ovaj put za Brodotrogir dao garanciju koja je “totalno naplativa”.

O DIV-u, koji državi duguje 3,6 milijuna kuna, ali je pouzdan kupac za Brodosplit, Čačić je objasnio da je DIV tvrtka “koja je napravila puno u Kninu, zapošljava ljude i upješno radi”.

“Problem s DIV-om ima brodograđevna mafija, od najmanjih interesa rada na crno u brodogradilištu pa do stotina milijuna kuna. Je li neka druga tvrtka, u kojoj su prisutni isti vlasnici ili suvlasnici, u poreznim sporovima s državom, to zaista nema ništa s Brodosplitom, ali trenutak objave očito pokazuje da postoji opasnost da nekome veliki novac prestane dotjecati u džepove”, objasnio je Čačić.

Što se MOL-a i INA-e tiče, Čačić je kazao kako postoje dvije opcije oko ulaska u Nadzorni odbor. Jedna je opcija da Vlada bude reprezentirana preko ovlaštenih predstavnika, eksperata ili predstavnika Vlade, ili da u NO idu Slavko Linić kao član i Čačić kao predsjednik.

“Ovog trenutka nema odluke. To ne bi trebalo biti u koliziji s EU, ali je u koliziji sa Zakonom o sukobu interesa. Zakon treba mijenjati u tom članku i to je sve, a kada se izmijeni taj članak, onda ćemo vidjeti u kojoj ćemo varijanti postupiti”, kazao je Čačić.

Povratak na Net.hr