NE MOŽE IM NITKO NIŠTA: / Cijene stanova i dalje luduju, od Zagreba su skuplja samo dva hrvatska grada

Rast cijena nekretnina nisu zaustavili ni pandemija ni potresi, ali zato jesu prodaju, naročito starijih stanova

24.4.2021.
14:36
Marko Lukunić/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ni pandemija ni potresi ne zaustavljaju rast cijena nekretnina u velikim gradovima i na priobalju. Prodavači su u ožujku tražili pet posto više novca u odnosu na isti mjesec lani. Ipak, na tržištu nije sve isto, jer je promet nekretninaama u padu, a sve više se traži novogradnja.

Naime, stari se stanovi u centru Zagreba nakon potresa više i ne prodaju, ali novogradnja ide lako, usprkos porastu cijene nekretnina, koji nije uzrokovan samo velikom potražnjom već i poskupljenjem materijala.

"Od početka ove godine, krajem prošle godine, dosta se povećala cijena materijala, 30 posto u odnosu na prije. Samim time cijena čelika prati i cijene ostalih materijala, pa tako imamo povećanja cijene toplinskih izolacija, hidroizolacija i svega ostalog što slijedi", objašnjava za HRT Filip Starčević, projektni menadžer u građevinskoj tvrtki.

Skupo i na obali

Od Zagreba skuplji su jedino Dubrovnik i Split. Pogotovo su na cijeni stanovi u centru ili neposrednoj blizini. Između dvije i tri tisuće eura po kvadratu novogradnje traži se na Mejama i Žnjanu, zbog čega sve više ljudi seli u Kaštela, Solin ili Trogir.

"Oni u tim manjim gradovima dobivaju puno veći prostor za manji novac, cijena je prostora od 1500 do 2200 eura za novogradnju. Dok za taj novac u Splitu teško ćete dobiti bilo što", tvrdi Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine.

Trendovi se mijenjaju

Već treću godinu zaredom prodaje se manje nekretnina, a zbog krize se ne traže ni krediti, iako su im kamate niske. Zbog pandemije nije bilo ni inozemnih kupaca. Dok je ranije fokus bio na lokaciji, sad se traži kvaliteta.

"Ono što je doista trend zadnjih godina da se cijene bitno polariziraju, sve veći je raspon između nižih i visokih cijena, između kvalitetnih i nekvalitetnih nekretnina, između lokacija. To je trend zadnjih dvije tri godine značajno prisutan", ističe Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, HGK.

S čime se sve susreću kupci stanova u Hrvatskoj, pozabavio se i Net.hr serijom članaka pod nazivom "(Ne)moguća misija: Prva nekretnina", koje možete pročitati OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali