Nakon što su HDZ-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini srušili izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, počelo se raspravljati o opstanku koalicije između HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti gradonačelnika Milana Bandića. Istovremeno su se u javnosti počeli pojavljivati i slučajevi nepotizma u gradskim tvrtkama.

Nakon što je otkriveno kako je u Gradskoj plinari zaposlena Ena Ercegovac, bliska bivšem šefu zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću, a u Zrinjevcu Ivona Takač, bliska HDZ-ovom požeško-slavonskom županuAlojzu Tomaševiću, otkriven je sličan slučaj, ovoga puta u državnoj upravi.

Tajnikova obitelj zaposlena u Holdingu

Naime, nakon što je Janica Kostelić odstupila s mjesta državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport, na njeno je mjesto imenovan HDZ-ov Tomislav Družak. On je prije toga vodio ustanovu "Vladimir Nazor" koja je u okviru Zagrebačkog holdinga. Ondje, pak, radi njegova kćer Ana Cullen Družak, odnosno vodi Holdingov hostel Stoimena u Crikvenici, koji spada pod ustanovu "Vladimir Nazor". Uz nju, iz obitelji Družak je u gradskim strukturama zaposlena i supruga Katica, koja je računovotkinja u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, doznaje Jutarnji.

"Supruga radi u Ustanovi kao računovotkinja još od 90-ih godina, dakle prije dolaska Bandića na vlast. Štoviše, ima još dvije-tri godine do mirovine i obavlja svoj posao savjesno. Kći se pak zaposlila preko javnog natječaja, u kojemu ja nisam nikako sudjelovao. Ona je dijete branitelja, pa je tu dobila dodatne bodove, išla je i na testiranje te je između nekoliko kandidata najbolje ispunjavala uvjete", potvrdio je Družak navode o zapošljavanju, ali negirao da je on imao ikakav utjecaj.

Družak je negirao i da u "Vladimiru Nazoru" radi i njegov zet te je dodao kako zapošljavanje njegove supruge i kćeri nema veze s dogovorom između Bandića i HDZ-a. No, priznao je kako je njegovo zapošljavanje bilo dio dogovora.

"Nema to nikakve veze. Ja sam svoj posao voditelja dobio u okviru koalicijskog dogovora između Bandića i HDZ-a, no oni nemaju nikakve veze s time niti sam ja imao ikakva utjecaja u njihovu zapošljavanju. Tu se samo radi o ružnim glasinama nezadovoljnih ljudi koji nisu uspjeli ispuniti svoje ambicije", smatra Družak.

Stopiran GUP, HDZ-ovci 'na iglama'

Osim Družaka, na napise o nepotizmu reagirao je i Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini. Naime, u medijima se spominje kako je zbog pada GUP-a obustavljen transfer njegove supruge Ivone iz ZGOS-a, Holdingove tvrtke koja upravlja odlagalištem na Jakuševcu, u Gradsku plinaru.

"Svaka osoba u Hrvatskoj prema Ustavu ima pravo na rad i, shodno tome, ne vidim da bi trebala postojati ikakva ograničenja za bilo koga tko radi i zaslužuje svoju plaću, bez obzira na to koje bio visine, težine, vjerske pripadnosti ili boje kože. Tako i moja supruga ima pravo raditi i ja joj u tome dajem punu podršku. Ona je u sustavu Holdinga već 15 godina i radila je tamo prije moje političke angažiranosti. Prema tome, to su sve spinovi koji su krenuli onog trenutka kada sam postao javno politički aktivan", reagirao je Ilijaš.

Jutarnji je sinoć objavio i navodni "popis za odstrel" HDZ-ovih kadrova iz Zagrebačkog holdinga, na kojem se našlo desetak imena.