OH NE, OPET ONI / Novi klubovi, par preletača i zakoni koji će nam krojiti život: Danas kreće Sabor, ovo su ključne novosti

Vruća politička jesen, kako je mnogi nazivaju, kreće već danas na 8. sjednici Hrvatskoga sabora i to aktualnim prijepodnevom gdje će zastupnici zasigurno postaviti brojna pitanja premijeru Andreju Plenkoviću. Redoslijed postavljanja 39 zastupničkih pitanja utvrđen je ždrijebom, a prva će svoje pitanje postaviti zastupnica Dragana Jeckov (SDSS)

15.9.2021.
6:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon ljetne stanke, saborski se zastupnici danas vraćaju na svoje radno mjesto. Kraj ljeta obilježila su neka previranjima u redovima klubova, pa će tako od danas Klub zastupnika Domovinskog pokreta biti manji, dok se Klub zastupnika Hrvatskih suverenista povećava. Svemu tome kumovao je bolan razvod bivšeg predsjednika Miroslava Škore i njegove sestre Vesne Vučemilović od njihove već sada bivše stranke Domovinskog pokreta.

Promjene će se dogoditi i u redovima Kluba zastupnika SDP-a, a epilog te "odiseje" znat će se danas u popodnevnim satima. Podsjetimo, nakon čistke u stranačkim redovima, Peđa Grbin ostao je bez četvero saborskih zastupnika, koji su formalno još u njihovu klubu. O tome hoće li ostati dio kluba ili ne, znat će se danas nakon što socijaldemokrati održe sastanak.

Oformljen novi klub

U međuvremenu, oformljen je još jedan novi klub koji će djelovati od jeseni. Radi se o klubu zastupnika Fokusa i nezavisnih zastupnika, koji su osnovali gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zajedno s Veljkom Kajtazijem. Oni su, naime, iskoristili odredbu iz Poslovnika koja zastupnicima nacionalnih manjina daje pravo da budu članovi dva kluba. Zurovcu i Bajsu ovo puno znači jer će na raspolaganju imati prostorije i puno više mogućnosti u političkom djelovanju u Saboru.

Zakon o elektroničkim medijima među prvima na dnevnom redu

Vruća politička jesen, kako je mnogi nazivaju, kreće već danas na 8. sjednici Hrvatskoga sabora i to aktualnim prijepodnevom gdje će zastupnici zasigurno postaviti brojna pitanja premijeru Andreju Plenkoviću. Redoslijed postavljanja 39 zastupničkih pitanja utvrđen je ždrijebom, a prva će svoje pitanje postaviti zastupnica Dragana Jeckov (SDSS).

Pred saborskim zastupnicima puno je točaka dnevnog reda, a ove će se jeseni raspravljati i o nekim važnim zakonima, odnosno izmjenama istih.

Jako brzo na red dolazi drugo čitanje konačnog prijedloga Zakona o elektroničkim medijima, koji je do sada izazivao brojne rasprave i prijepore u javnom prostoru. Zastupnici će raspravljati i o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, a Vlada pred zastupnike stavlja i prijedlog Zakona o zaštiti potrošača.

Osim Vlade, zakonske izmjene predlaži i sami zastupnici, odnosno klubovi zastupnika, pa će tako među točkama dnevnog reda i prijedlog zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju kojeg je predložio Silvano Hrelja, potom prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi čiji je predlagatelj Klub zastupnika Mosta, potom niz zakonskih prijedloga koje je predložio njihov najaktivniji zastupnik i sinjski gradonačelnik Miro Bulj (prijedlog zakona o dopuni Zakona o gradnji, prijedlog Zakona o zabrani glifosata,…)
Klub zastupnika SDP-a po hitnom pak postupku traži prvo i drugo čitanje konačnog prijedloga Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, dok na primjer Hrvatski suverenisti predlažu prijedlog Zakona o zaštiti života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Važan zakon zastupnice Mrak Taritaš

Pred zastupnicima će se naći i konačni prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je inicirala zastupnica Anka Mrak Taritaš, a u kojem od Vlade traži da se smanji stopa PDV-a na higijenske potrepštine za žene.

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić u saborsku je proceduru uputila prijedlog zakona o dopuni Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, potom prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, ali i prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izboru članova u Europski parlament.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u saborsku proceduru upućuje prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

Vladu čeka i interpelacija...

Tu su i brojni izvještaji, ali i interpelacija o radu Vlade RH u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite u RH, gdje su podnositelji 28 zastupnika u Hrvatskom saboru, kao i interpelacija o radu Vlade radi postupka provedbe Zakona o obnovi nakon potresa.

Sve točke o kojima će saborski zastupnici raspravljati u "nastavku političke sezone", mogu se pronaći na službenim stranicama Hrvatskog sabora.

U svakom slučaju, izgleda da nas čekaju jako zanimljivi dani u sabornici.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali