MOŽE LI SE ZORAN MAMIĆ IZVUĆI? Odvjetnik uvjeren: / 'Nema elemenata po kojima bi se moglo odbiti izvršenje presude u BiH'

'U svakom predmetu se donosi odluka. Prema tome, bit će razmotrene sve okolnosti. Vjerojatno se određene stvari poklapaju u situaciji Zdravka Mamića i Zorana Mamića', rekao je Miljević

21.4.2021.
20:49
Marko Prpic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govoreći o zahtjevu Zorana Mamića da kaznu odsluži u Bosni i Hercegovini, odvjetnik Veljko Miljević rekao je danas za N1 da slučaj Zdravka i Zorana Mamića nisu prvi predmeti u Hrvatskoj u kojima je traženo odsluženje kazne u BiH. Podsjetio je na predmet prije desetak godina, kriruga Ognjena Šimića u Rijeci koji je nakon izricanja kazne otišao u zemlju u koju se rodio i tražio da kaznu izvršava tamo.

Napomenuo je da je još tada rekao kako se takve situacije ne bi smjele događati te da je u pravu predsjednik Vlade kad kaže da je i u današnjem tekstu Zakona o kaznenom postupku bilo mogućnosti da se to spriječi. Kada je u pitanju eventualno izručenje prema Zakonu odnosno sporazumu koji je sklopljen između Hrvatske i BiH, Miljević je istaknuo da zaista stoji odredba da se to može primjenjivati samo od 5. veljače 2014. kad je Republika Hrvatska ratificrala taj ugovor i da se ne može odnosti na djela prije toga.

Nema elemenata za odbijanje presude?

Na pitanje postoji li istovjetno djelo u kaznenom zakonodavstvu BiH prema kojem bi Zoran Mamić mogao biti osuđen tamo, kaže da je to vezano na postupanje suda države koju se moli da se preuzme izvršenje kazne.

"U izvornom tekstu sporazuma, od 26. veljače 1996. koji nabraja pozitivne pretpostavke da bi se moglo ići na izvršavanje sudskih odluka druge države. Imate zanimljivu odredbu, a to je tzv. identitet norme. Ono čim je vezana zemlja koja je zamoljena da preuzme izvršenje, vezane su za činjenični opis. Tu se kontroliraju odlučne stvari, ne smije se ići u detalje. Na činjenični opis koji se ne smije mijenjati, država primjenjuje svoj kazneni zakon i gleda postoji li takvo kazneno djelo ili ne postoji. Ako ne postoji, to znači da ga se ne može suditi”, objasnio je.

Miljević je rekao da može stići zahtjev Hrvatske za izručenje Zorana Mamića, ali je napomenuo da u ovom slučaju nema nekih elemenata kojima se po Zakonu može odbiti preuzimanje te presude u Bosni i Hercegovini. “U svakom predmetu se donosi odluka. Prema tome, bit će razmotrene sve okolnosti. Vjerojatno se određene stvari poklapaju u situaciji Zdravka Mamića i Zorana Mamića. Kod Zdravka Mamića smo imali situaciju da se u nekoliko situacija tražilo izručenje i to je odbijeno”, kazao je Miljević.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali