Josipa Rimac je od početka 2017. do uhićenja 2019. godine kontaktirala predstavnike najmanje deset ministarstava

Uskok je, rekonstruirajući sadržaj komunikacije iz mobitela, zabilježio da je Josipa Rimac u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađane od početka 2017. do uhićenja u svibnju 2019. godine kontaktirala predstavnike najmanje deset ministarstava.

Kako piše Jutarnji list, Rimac je kontaktirala redom predstavnike: Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva državne imovine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva gospodarstva poduzetništva o obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma, Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova.

Također, osim predstavnika navedenih ministarstava, u povodu istog projekta kontaktirala je i Carinsku upravu, Poreznu upravu, Državni inspektorat, Hrvatske šume, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatsku poštansku banku (HPB), Ured za zakonodavstvo Vlade RH...

Od dobivanja kredita do provjere kamiona

Svi navedeni kontakti Josipe Rimac, kao i sadržaj njenih razgovora za USKOK su dokaz da je njena funkcija bila plaćeni Bašićev lobist. Rimac je u razgovorima pokušavala riješiti probleme s kojima se tvrtka CEMP Milenka Bašića susrela prilikom realizacije projekta Krš-Pađane, a za svoj je rad primala i mjesečnu svotu od najmanje 40 tisuća kuna.

Sadržaj razgovora upućuje na stvari kojima se bavila ne bi li pomogla Bašiću. Od dobivanja kredita HBOR-a i ishođenja dozvola za prikopčavanje na distribucijsku mrežu do kontaktiranja MUP-a kako bi provjerila zbog čega je policija zaustavila Bašićeve kamione. "Kamioni ti nemaju dozvolu za izvanredni prijevoz", napisala je Rimac Bašiću, na što joj je on odgovorio "Daj pomozi da sutra što prije dobijemo dozvolu pa da vozimo dalje".

Testovi za prijem u državnu službu

Također, Jutarnji piše da su istražitelji došli i do komunikacije Rimac u vezi zapošljavanja u lokalnoj administraciji u Kninu, točnije da je sređivala ispite za zapošljavanje referenata u pisarnicama u Kninu. "Moramo svagdi stavit' svoje ljude", jedna je od pronađenih poruka koje je Rimac upućivala jednoj od kandidatkinja kojoj je, navodno, nabavila pitanja za prijem u državnu službu.

Navedene poruke proširile su istragu na dugogodišnju predstojnicu Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, Editu Grubišić za koju se smatra da je davala Rimac pitanja za testove za prijam u državnu službu koje je Rimac dalje distribuirala. Kako se doznaje, jedna od kandidatkinja koja je položila ispit te je primljena u službu na koncu je morala dobiti otkaz jer je imala krivotvorenu diplomu, što je zatajila i Josipi Rimac. "Imamo veliki problem. Imala je krivotvorenu diplomu. Mora dobiti otkaz. Samo tiho, da to ne ide van", pisala je Grubišić Josipi Rimac.