MJEŠTANI MILANOVIĆEVA SELA UZNEMIRENI; Od predsjednika ih češće posjećuje opasna divljač: / 'Vuk bježi od čovjeka, ali nije ugodno'

U mjestu iz kojeg korijene vuče aktualni hrvatski predsjednik sve se češće pojavljuju vukovi, koji više nemaju straha ni zaći između kuća

25.11.2020.
11:25
Pixsell

Paniku u Glavicama Donjim, selu iz kojeg potječe predsjednik Republike Zoran Milanović, posljednjih mjeseci siju vukovi. Ove, inače šumske životinje, sve češće posjećuju polja, a znaju zaći i među kuće. Prije nekoliko dana se na društvenim mrežama pojavio video vuka koji trči između kuća, a koji je navodno nastao baš u Glavicama. Situacija nije ništa bolja ni u nekoliko kilometara udaljenim Brnazama.

Zabranjen odstrel

"Istina je, vukova ima i to svake godine sve više, spuštaju se s Kamešnice i iz Bosne, tamo je njihov odstrel dopušten, a u nas nije. Veliki je to problem, ljudi sve manje drže stoku zbog toga. Evo, moj rođak imao je 150 ovaca, sad ih ima 40, a smanjio je stado najviše zbog vukova. Kad vuk uleti u stado, on će zaklati njih dvije ili tri, ali će još bar njih dvadeset ozlijediti tako da više nisu sposobne za rasplod", priča za 24sata jedan od njih, dok drugi dodaje kako se vučja populacija znatno povećala prošlih godina.

"Osim što je zabranjen odstrel, zbog zapuštanja poljoprivrednih površina povećalo se šumsko područje, a to je za vuka idealno skrovište. A kako je sve manje stoke u planini ima ih puno, a službeni podaci o njihovu broju u ovom kraju su sigurno netočni. Po njima ima ih pet-šest u ovom kraju, a svake godine ih viđamo sve više i više. Uz to ih nekoliko svake godine strada u prometu, pa sad vi računajte kako ih ima samo nekoliko", rekao je Glavičanin.

Armaturom i psima protiv divljači

Dosad, srećom nije bilo napada vuka na čovjeka, ali i njihove navike su se promijenile. "Istina je, vuk uvijek bježi od čovjeka, ali istina je i da ih se prije nije vidjelo ovako blizu kuća. Nije ugodno, zna ih se čuti noću, a najsigurniji znak da su u blizini je kad psi počnu cijukati, psi se odmah preplaše čim ih osjete", mještani već prepoznaju znakove opasnosti.

U Milanovićevu selu živi i Vinko Masnić koji je svoju štalu s konjem, dvije kobile i pet prasaca zaštitio čvrstom armaturnom mrežom i psom čuvarom, kojeg gotovo svaka kuća ima. "Ove godine ih nisam vidio, ali sam čuo da ih ima u malo udaljenijim selima prema Kamešnici", rekao nam je Masnić, a potom zajedno sa susjedima pojasnio zbog čega ograda na torovima mora biti visoka barem 220 centimetara. "Vuk bez problema preskoči dva metra, skače k'o Blanka Vlašić. Zato ograda mora biti na dva i dvadeset, to svi ovdje znaju. Inače ode stoka", zaključuju mještani Glavica Donjih.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali