MINISTRI OSUDILI MILANOVIĆEVU IZJAVU O HOS-OVOJ PLOČI: / 'Doprinosi podjelama u društvu i posebno traumatizira'

Ministri Krstičević i Medved osudili su izjavu predsjednika Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom

23.4.2020.
14:51
Goran Stanzl/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministri obrane i hrvatskih branitelja, Damir Krstičević i Tomo Medved, osudili su u četvrtak izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom ocijenivši je neprihvatljivom. „Za mene ta izjava nije dobra, ona je neprihvatljiva”, rekao je Krstičević novinarima prije početka sjednice vlade upitan za komentar Milanovićeve izjave.

Kazao jekako su se svi hrvatski branitelji – uključujući i pripadnike HOS-a, borili za slobodnu, suverenu i demokratsku državu. Ponovio je i da su branitelji temelj moderne hrvatske države te će ih uvijek, i kao hrvatski branitelj, podržavati te se boriti za njihovo dostojanstvo. Smatra kako je to najmanje što su branitelji zaslužili jer bez njih ne bi danas živjeli u slobodi i miru.

Doprinošenje podjelama

Ocjenivši neprihvatljivim Milanovićev govor, Medved je rekao kako on doprinosi i podjelama u društvu te posebno traumatizira hrvatske ratne-vojne invalide i članove obitelji poginulih i nestalih kao i sve branitelje. Podsjetio je i koliki je napor sadašnja vlada učinila kako bi uspostavila odgovarajuće odnose. „Ni na koji način ne možemo dopustiti takvu vrstu govora i u konačnici to nije stav RH i ne može biti”, naglasio je.

Upitan ako ta ploča nije sporna zašto je ta ploča maknuta iz Jasenovca, Medved je odgovorio da je u suradnji sa Savezom udruga HOS-a ploča postavljena na poziciji Trokut kod Novske, na mjestu gdje se nalazi spomen područje svih ploča i svih spomen-obilježja poginulih hrvatskih branitelja u obrani zapadne Slavonije.

„Na najprikladnijem mjestu simbolizira svako to ime, simbolizira žrtvu za slobodu koju danas živimo. Svako to ime je svetinja za hrvatski narod i obveza svih nas je na taj način se odnositi prema tim ljudima”, istaknuo je. Medved smatra da svi koji su dobili povjerenje naroda za obnašanje dužnosti – posebice visokih, na taj način se moraju i odnositi.

Negiranje zločina u Jasenovcu

Vezano uz upit o financiranju udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koja istražuje navodni trostruki logor u Jasenovcu negirajući zločine, smatra kako se radi o „još jednoj mantri” jer je novinar koji je o tome jučer u Jasenovcu pitao premijera Andreja Plenkovića od njega i njegova ministarstva o tome više od 50 puta dobio potrebne odgovore.

„Tu se radilo o jednom natječaju 2016/17. godine gdje je na programu koji je bio raspisan, a povjerenstvo je odobrilo financiranje tog projekta u vrijednosti od 50.000 kuna”, kazao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali