MILANOVIĆ PISAO DSV-U / Neće prihvatiti niti jednog predloženog kandidata i traži ponovno raspisivanje javnog poziva

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je dopis Državnom sudbenom vijeću u kojem traži raspisivanje novog javnog poziva za izbor predsjednika Vrhovnog suda

25.3.2021.
13:08

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u četvrtak su poslali novi dopis Državnom sudbenom vijeću, kojim od tog tijela traže raspisivanje novog javnog poziva za izbor predsjednika Vrhovnog suda, javlja N1. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Budući da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, brine za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, te u tom kontekstu želi osigurati uvjete za bolje i učinkovitije djelovanje sudbene vlasti, ali i osigurati nesmetano djelovanje Državnog izbornog povjerenstva, Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio je danas, 25. ožujka, 2021. godine, dopis Državnom sudbenom vijeću u kojemu ga obavještava kako Predsjednik Republike neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednog od prijavljenih kandidata i predlaže Državnom sudbenom vijeću žurno ponavljanje javnog poziva."

Neće prihvatiti nijednog kandidata

Dopis koji je Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio Državnom sudbenom vijeću dostavljamo u nastavku i prilogu priopćenja:

Poštovani gospodine predsjedniče Državnog sudbenog vijeća, dopisom od 18. veljače 2021. godine dostavili ste Predsjedniku Republike 'prijave kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća'.

Po uputi i ovlaštenju Predsjednika Republike, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Predsjednik Republike, kao što je to i javno priopćio u više navrata, neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednu od osoba čije ste prijave dostavili svojim dopisom od 18. veljače 2021. godine.

2. Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa Državno sudbeno vijeće, ni na koji način ne uređuje komunikaciju Predsjednika Republike s Državnim sudbenim vijećem. Štoviše, Zakon o sudovima ne uređuje ni situaciju u kojoj Predsjednik Republike ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva."

Brine se za stabilnost državne vlasti

"3. Stavak 2. članka 94. Ustava Republike obvezuje Predsjednika Republike da se brine 'za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti'. Stoga, želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Predsjednik Republike predlaže Državnom sudbenom vijeću:

a) žurno ponoviti javni poziv osobama koje bi željele obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda,

b) skratiti vrijeme trajanja poziva na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

Ovim dopisom Predsjednik Republike nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i Zakonom određenu nadležnost Državnog sudbenog vijeća. Predsjednik Republike želi, u neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića.

Poruka Sanje Barić

Očito je poslušao uputstvo ustavnopravne stručnjakinje Sanje Barić koja je u srijedu na Facebooku pojasnila upravo ovu proceduru te poslala poruku njemu, ali i premijeru: "Ajde sad stanimo na loptu i napravimo najbolju stvar. Svi imate velikog, sve ok, ali hajde napravimo dobro iz svega. Vrlo je jednostavno i izvedivo, dosta junačenja. Imamo izlaz, gore opisani, gdje su svi pobjednici. Izaberimo to! Napravimo jednom pravi iskorak, stvarni iskorak", poručila je.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali