Play ponuda

VIDEO: / Miljenić i Reding objavili što su dogovorili!

shimmer fallback

Postignut je dogovor o europskom uhidbenom nalogu znanom kao 'lex Perković'.

25.9.2013.
7:13
Play ponuda

U Bruxellesu su nešto prije 12 sati povjerenica Vivien Reding i ministar pravosuđa Orsat Miljenić potvrdili postizanje dogovora.

Kako se na kraju i očekivalo, Orsat Miljenić izvijestio je javnost da će Hrvatska što prije provesti izmjene zakona o pravosudnoj suradnji.

"Hrvatska će žurno poduzeti sve korake kako bi brzo uskladila zakon s europskim. Ukidanje vremenskog ograničenja omogućit će da se europski uhidbeni nalog primjeni na sva kaznena djela bez obzira na datum uhićenja. Ovo učinkovito stupanje na snagu neće biti uvjetovano bilo kakvim drugim postupanjima, ovo je nešto što će se dogoditi", rekao je ministar.

http://player.cdn.tv1.eu/iptv/swf/xflv/showIt3_10.swf

Izmjene zakona već su krenule u Vladinu proceduru, a zakon će, izvijestio je ministar, stupiti na snagu najkasnije do 1. siječnja 2014.

Unatoč novinarskim pitanjima, ministar Miljenić ponovno nije objasnio zašto se Hrvatska u ovu situaciju uopće dovela, te je li vladajuća vrhuška to objasnila Viviane Reding.

"Da, raspravljali smo o tome, ali ne želim sada ulaziti u to jer će nam oduzeti dosta vremena. Mislim da je važno da smo ovo riješili i da krenemo dalje", kazao je Miljenić, a Reding je kratko dodala: "Ministar mi je objasnio dugu povijest u donošenju odluka u politici."

Reding je zadovoljna postignutim dogovorom. "Europska komisija pozdravila je ove korake koji će omogućiti da se kriminalci privedu pravdi", kazala je dodavši da će EK poduzeti sve mjere ako dogovor ne bude poštovan.

Ministar Miljenić upoznao ju je i s namjerom Vlade da promijeni Ustav kako bi se ukinula zastara za politička ubojstva. Na novinarsko pitanje hoće li biti izručene i osobe kojima se sudi u Hrvatskoj, Reding je odgovorila samo da će Komisija pozdraviti sve odluke koje će povećati učinkovitost europskog uhidbenog naloga, a neće pozdraviti sve ono što bi smanjilo tu učinkovitost. Ministar Miljenić odgovorio je pak da te dvije stvari nisu povezane. "Promjena Ustava s ovim nema veze", zaključio je Miljenić.

Reding je odgovarajući na pitanja novinara podržala i napore koje Vlada čini na uvođenju ćiriličnog pisma u javnu upotrebu u Vukovaru.

Članicama rok da se očituju

Podsjetimo, Europska komisija je prošli tjedan počela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 Hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Zemlje članice dobile su tada 10 radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima.

Komisija može, ali ne mora prihvatiti mišljenje zemalja članica jer je prema pristupnom ugovoru ona mjerodavna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Pusić: Riješili smo problem s Europskom komisijom

Potpredsjednica Vesna Pusić jutros je u New Yorku poručila da će se rješenje za 'lex Perković' pronaći u srijedu i četvrtak.

"Dakle, u srijedu i četvrtak se realizira taj dogovor i taj problem smo riješili na zadovoljavajući način za sve i to će se vidjeti do konca tjedna", rekla je Pusić. Na pitanje kako onda tumači izjavu povjerenice Reding da još nema kompromisa oko primjene europskog uhidbenog naloga, potpredsjednica Vlade kaže:

"Vjerojatno po principu 'nije gotovo dok nije gotovo', dakle kad bude sve realizirano, onda će se smatrati da je provedeno rješenje, ali cijeli problem je riješen", ustvrdila je šefica diplomacije.

Play ponuda
Play ponuda