BILO IH JE NA TISUĆE / Meteorolog upozorava - tornada se događaju u Europi: 'Oluje će vjerojatno biti učestalije i izraženije'

'Na obali će problem biti vrlo tople noći s temperaturom koja neće padati ispod 20, a ponegdje i 25 stupnjeva Celzijevih, kaže meteorolog Izidor Pelajić

28.6.2021.
10:49
Profimedia

'Novi toplinski val, koji započinje danas, biti nešto kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije nešto malo slabiji', kazao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 meteorolog Izidor Pelajić.

Noćna temperatura neće padati ispod 20 stupnjeva

On ističe kako će se novi toplinski val očitovati visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali će problem biti vrlo tople noći s temperaturom koja neće padati ispod 20, a ponegdje i 25 stupnjeva Celzijevih. Prošli je val, kaže Pelajić, donio vrlo visoke vrijednosti UV-indeksa te je bio popraćen većim količinama pijeska iz sjeverne Afrike, koji je vjerojatno malo utjecao na stvarne izmjerene vrijednosti UV-indeksa jer je atmosfera bila optički deblja.

"Za sada imamo nešto prozirniju atmosferu, moguće je da se poveća ta mutnoća u narednim danima koji će biti stabilni, do četvrtka, recimo, ali ne tako velike količine", kazao je.

'U Europi se također događaju tornada'

Osvrnuo se i na prošlotjedni tornado u Češkoj, kazavši kako tornada nisu česta pojava u Europi, što ne znači da nisu uopće zabilježena.

"U Europi se također događaju tornada. Nekoliko tisuća tornada zabilježeno je u desetak godina otkada se detaljnije prate pojave takvih iznimnih vremenskih prilika", rekao je Pelajić.

Također je istaknuo kako će zbog klimatskih promjena oluje vjerojatno biti učestalije i izraženije.

"Nije klimatska promjena samo vrućina tijekom ljeta, koje inače treba biti vruće, i to ljudi očekuju", rekao je.

'Neki cijeli život spavaju s klimom'

Što se tiče korištenja klima-uređaja u vrijeme velikih vrućina, Pelajić kaže kako zna ljude koji spavaju "s klimom" praktički veći dio svog života i nemaju nikakvih problema, ali i ljude kojima nakon desetak minuta pod klimom tijekom dana krenu zdravstveni problemi.

"To je vrlo individualno, ali u svakom slučaju preporuka je da se proba tijekom noći i dana rashladiti, da se kontrolira temperatura životnog prostora", poručio je.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali