Play ponuda

MARAS JUTROS OPLEO PO PLENKOVIĆU: / 'On je politička kukavica, boji se izbora u Zagrebu, a ubire plodove Bandićevog koruptivnog rada'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od vladajuće koalicije traži da se SDP-ov zakonski prijedlog što prije raspravi, a ako odbiju to će, poručuje, biti dokaz da HDZ i dalje podržava gradonačelnika Bandića

6.5.2020.
14:00
Patrik Macek/PIXSELL
Play ponuda

Čelnik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras optužio je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da "je politička kukavica" jer se boji izbora u Zagrebu, te da ubire plodove "koruptivnog rada" gradonačelnika Milana Bandića.

Maras je to izjavio na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj su SDP-ovci izvijestili da su u saborsku proceduru uputili prijedlog Zakona o referendumu, u kojem predlažu da se potpisi za referendum mogu prikupljati i online, pomoću sustava e-građani.

Pritom je prozvao predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića zbog "nesposobnosti i nezainteresiranosti" da riješi nagomilane probleme Zagrepčana.

Od vladajuće koalicije traži da se SDP-ov zakonski prijedlog što prije raspravi, a ako odbiju to će, poručuje, biti dokaz da HDZ i dalje podržava gradonačelnika Bandića.

Plenković je politička kukavica

Maras je premijera Plenkovića nazvao "političkom kukavicom" zato što "izbjegava u Zagrebu napraviti ono što je očito".

"Premijer kaže da s Bandićem više ne surađuje i da mu neće nositi kolače u Remetinec, kao što je to rekla bivša predsjednica RH, ali još uvijek mu isporučuje unosne višemilijunske i druge mogućnosti trošenja zagrebačkog proračuna", istaknuo je.

Da Plenković ima političke hrabrosti građanima bi, ustvrdio je, zajedno s parlamentarnima omogućio i izbore za Gradsku skupštinu. "Građanima se neće omogućiti da kažu što žele ukoliko premijer ima 'figu u džepu' i boji se izbora u Zagrebu da građani ne kažu što misle o podršci HDZ-a Bandiću", poručio je.

Maras smatra da se Plenković boji izbora u Zagrebu i "laže građane" da više nije dobar s Bandićem, a nakon parlamentarnih izbora za njih dvojicu sve će biti po starom.

"Ako ne prihvati ovu inicijativu potvrdit će da je HDZ = Stranka rada i solidarnosti, Plenković = Milan Bandić", poručio je taj SDP-ovac.

Plenković ubire plodove koruptivnog rada gradonačelnika Bandića

Maras je ocijenio da je sutrašnja sjednica Skupštine "igrokaz i dokaz da HDZ drži štangu gradonačelniku Bandiću".

"Dokaz je i da oni ne misle s njim raskrstiti, nego ubiru plodove njegove koruptivnog rada. Gospodin Plenković ubire plodove koruptivnog rada gradonačelnika Bandića", ustvrdio je te pozvao Plenkovića da pokaže da zbilja ne 'drži štangu' Bandiću i da se ne plaši izbora u Zagrebu.

Tvrdi da Plenković želi kupiti dva mjeseca vremena da prođu parlamentarni izbori kako bi on, HDZ i Bandić nastavili po starom.

S obzirom da se će sjednica održati putem videokonferencije, Maras je ocijenio da je to zato što se HDZ i gradonačelnik boje rasprave o svojem nečinjenju oko potresa u Zagrebu.

Najave ministra graditeljstva Predraga Štormara da će dati subvencije za dimnjake i bojlere oštećene u zagrebačkom potresu ocijenio je "bacanjem mrvica".

SDP zakonom želi udovoljiti želji za opozivom Bandića

Razlog SDP-ovom prijedlogu zakona o referendumu vidi upravo u "velikoj želji građana za organizacijom referenduma za opoziv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića".

Tim prijedlogom žele, kaže, omogućiti građanima da što jednostavnije izraze svoju volju za referendumom i što misle o aktualnoj gradskoj vlasti. Na taj način bi se, dodaje, i što manje građana izložilo riziku pandemije koronavirusa.

"Vidimo da nakon 45 dana od potresa gradska uprava ne funkcionira. Zakon o obnovi nije upućen u proceduru niti je na javnoj raspravi, očito je da od zakona prije izbora neće biti ništa", rekao je Maras.

Play ponuda
Play ponuda