PITANJE "ŠVICARCA"

KARAMARKO: “Vjerojatno ćemo se sutra sastati s udrugom Franak”

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je najavio da će vjerojatno već sutra biti održan sastanak s udrugom Franak.

Novinari su Karamarka pitali hoće li se sastati s udrugom Franak, koja je zatražila sastanak s njime zbog predizbornih obećanja o rješavanju problema kredita u švicarskim francima. Karamarko je odgovorio da će se taj sastanak održati vjerojatno već sutra te da ministar financija Zdravko Marić vodi komunikaciju s ‘Frankom’.

“Sastat ćemo se. Gospodin Marić vodi taj dio, rekao bih, projekta našeg razgovora s njima. Prema tome, vjerojatno će već sutra doći do tog sastanka pa ćemo onda biti puno pametniji”, izjavio je Karamarko nakon sastanka Domoljubne koalicije u Hrvatskoj seljačkoj stranci.  Ministar Marić u utorak je također za sutra popodne najavio susret s predstavnicima Udruge Franak, na kojem bi, po njegovim riječima, trebao sudjelovati i ministar pravosuđa Ante Šprlje.

FRANAK TRAŽI HITAN SASTANAK U VLADI: Evo što su im obećali Most i HDZ

Upitan kako komentira najavu ‘Franka’ za podnošenje tužbe protiv guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića jer je sudjelovao na konferenciji koju je organizirao UniCredito i time ušao u sukob interesa, Karamarko je rekao da nije upućen u to što se dogodilo pa mu je to teško komentirati.

“Ne bih komentirao to oko sukoba interesa, zašto i kako. Doista ne znam, nisam upućen što se dogodilo. Teško mi je to komentirati”, rekao je Karamarko.

Tepeš: “Povjerenstvo o tome mora donijeti pravorijek”

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš (HSP AS) ocijenio je pak da je pravo udruge Franak izvidjeti što se događalo te da, ako postoji sukob interesa, Povjerenstvo o tome mora donijeti pravorijek.

ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Švicarski franak mogao bi nas ponovno šokirati

HNB je pak u utorak objavio kako snosi troškove putovanja i smještaja guvernera Borisa Vujčića na konferenciji “Emerging Europe Winter Conference”, koja se u organizaciji UniCredita u Kitzbuehelu održavala od 13. do 15. siječnja.

Udruga Franak ranije je objavila da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavila Vujčića zbog toga što je kao guverner HNB-a, nadzornog tijela poslovanja svih banaka u Hrvatskoj, bio sudionikom privatne konferencije poslovnog subjekta UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke i na njoj aktivno sudjelovao, na teret UniCredita.

Povratak na Net.hr